fbpx
Uutiset

Tshekin pääministerin poika väittää joutuneensa Krimille vasten tahtoaan – ei voinut todistaa isäänsä kohdistuneessa petostutkinnassa

Pääministeri Andrej Babisin epäillään kavaltaneen noin kaksi miljoonaa euroa EU-tukia. Tshekissä on jo vaadittu Babisin eroa.
Tshekin pääministeri Andrej Babis on joutunut myrskyn silmään talouspetostutkinnan ja poikansa väittämien vuoksi.

Skandaali Tshekin pääministerin Andrej Babisin ympärillä sai tällä viikolla dramaattisen käänteen, kun hänen poikansa Andrej Babis Jr. kertoi joutuneensa isänsä painostamana maanpakoon.

Nuoremman Babisin mukaan syynä on pääministerin Haikaranpesä-vapaa-ajankeskukseen liittyvä talouspetostutkinta. Isä-Babisin epäillään kavaltaneen noin kaksi miljoonaa euroa EU-tukia.

Maanantaina Seznam-uutissivustolla julkaistulla videolla Babisin 35-vuotias poika väittää, että hänen isänsä lähettämät miehet pakottivat hänet muuttamaan Krimille, jotta häntä ei kutsuttaisi todistajaksi Haikaranpesän korruptiotutkintaan liittyen.

Babis Jr. kertoo videolla, että hänelle annettiin kaksi vaihtoehtoa: ”Joko lähdet pidennetylle lomalle Krimille tai sinut lukitaan mielisairaalaan.”

Babis Jr. sanoo myös, että hänen oli allekirjoitettava Haikaranpesään liittyviä papereita, joiden sisällöstä hänellä ei ole tietoa.

Poika löytyi Svetsistä

Seznamin tutkivat journalistit paikansivat nuoremman Babisin Sveitsistä vuoden kestäneen etsinnän jälkeen. Myös poliisi oli etsinyt häntä kuultavaksi vuodesta 2016.

Pääministeri Babis on kertonut poikansa olevan mielisairas ja tyttärensä olevan bipolaarinen, joten heidät molemmat on vapautettu tutkinnasta terveyssyistä.

Babis Jr. on aiemmin ollut hoidettavana mielenterveyshoitolaitoksessa Prahassa.

Babis Jr. väittää häntä hoitaneen psykiatrin Dita Propopován aviomiehen pitäneen häntä vasten tahtoaan Krimillä. Dita Propopová laati arvion Babisin pojan mielentilasta ja oli Babisin johtaman ANO-liikkeen kunnallisvaaliehdokkaana lokakuussa.

Aiemmin Babis Jr. oli ammatiltaan lentäjä. Hän kertoo saaneensa sittemmin Sveitsin kansalaisuuden ja saavansa parempaa hoitoa siellä.

Oppositio vaatii selitystä

Tshekin poliisi kertoi tiistaina iltapäivällä saaneensa tarpeeksi tietoja Babisin pojasta ja aloittavansa yhteistyön Sveitsin poliisin kanssa. Korkein oikeus on avannut uuden tutkinnan tapaukseen.

Video on aiheuttanut jälleen uuden poliittisen myrskyn Tshekissä. Osa kansasta vaatii jo pääministerin eroa.

Parlamentin oppositio puolestaan on vaatinut kovin sanoin selitystä Babisilta, ja jotkut pitävät tapausta suurimpana skandaalina sitten kommunistivallan. Osa oppositiosta laatii jo epäluottamusäänestystä.

Babisin hallituskumppanit ja muut poliittiset liittolaiset ovat puolestaan ilmoittaneet luottavansa poliisin vievän asian päätökseen.

Tiistaina Babis julisti poikansa “kidnappaus-skandaalin” olevan poliittinen juoni, jolla hänet halutaan tuhota ja savustaa ulos politiikasta. Hän kritisoi Seznamin toimittajia perheensä vainoamisesta.

Babisin mukaan uutinen oli ennalta suunniteltu ajoittumaan Samettivallankumouksen alun muistopäivälle, kun hän itse oli Italiassa. Babis väittää poikansa lähteneen maasta vapaaehtoisesti.

Andrej Babis

Syntynyt Slovakiassa 2.9.1954.

Tshekin toiseksi rikkain mies. Hänen perustamansa säätiö hallitsee muun muassa maataloustuotanto- ja mediayhtiöitä.

Perusti johtamansa populistisen ANO-liikkeen vuonna 2012.

Tshekin pääministeri vuoden 2017 lopusta, edellisessä hallituksessa valtiovarainministeri.

Epäillään muun muassa talouspetoksista ja kommunistisen salaisen poliisin StB:n agenttina toimimisesta.

Menot