fbpx
Uutiset

Tsiprasin laskelmointi voi tuoda vesiperän

Kreikan nopealiikkeinen pääministeri Alexis Tsipras jätti tehtävänsä elokuun lopussa ja ajoi maan pikavauhtia ennenaikaisiin parlamenttivaaleihin.

Kreikkalaiset patistellaan tulevana sunnuntaina kolmannen kerran vaaliuurnille kuluvan vuoden aikana. Tammikuussa oli parlamenttivaalit ja heinäkuun alussa kansanäänestys kolmannesta lainaohjelmasta.

Tsiprasin ratkaisu oli toisaalta väistämätön, sillä hänen vasemmistolainen Syriza-puolueensa hajosi pahasti, kun parlamentti äänesti lainaohjelman hyväksymisestä. Sen läpimenoon tarvittiin opposition ääniä.

Äänestyksen jälkeen Syriza jakaantui kahtia. Lainasopimusta vastustaneet perustivat uuden puolueen, joka sai nimekseen Kansan yhtenäisyys. Sen nokkamies on entinen energiaministeri Panagiotis Lafazakis.

Tsipras laski, että uusilla vaaleilla puhdistetaan Syriza ja kaapataan yksinvalta parlamentissa. Ensimmäinen osa toteutui, jälkimmäinen ei, jos gallupeihin on vähänkään luottaminen.

KREIKAN parlamenttivaaleissa on kolmen prosentin äänikynnys ja 50 paikan lisäbonus suurimmalle puolueelle. Tästä huolimatta uudesta parlamentista uhkaa tulla hyvin hajanainen, sillä kolmen ja kuuden prosentin kannatushaarukassa on useita puolueita.

Useimmissa viime aikojen gallupeissa vasemmiston Syriza ja keskustaoikeistolainen Uusi demokratia ovat saaneet lähes saman kannatuksen. Niiden suosioluvut ovat liikkuneet 24:n ja 31 prosentin välillä. Tosin asetelma oli vielä vaalien aattonakin mahdollisimman epäselvä, sillä moni on ilmoittanut jättävänsä vaalit väliin tai panttaavansa päätöstä viimeiseen saakka.

Syrizan kannalta vaarallinen kehityskulku on se, että monet nuoret ovat pettyneet 41-vuotiaaseen Alexis Tsiprasiin ja aikovat siirtyä nukkuvien puolueeseen.

TSIPRASIN ON vaikea löytää mainostamisen arvoisia saavutuksia seitsemän kuukautta kestäneen vallassaolon ajalta. Hän puhuu torjuntavoitosta neuvotteluissa velkojatroikkaa vastaan ja lupaa jatkaa hallituksen aloittamia remontteja verojärjestelmässä ja hallinnossa.

Vastoin odotuksia vanha valtapuolue Uusi demokratia on noussut uhkaamaan Syrizan asemaa suurimpana. Uudella demokratialla ei ole edes valittua puheenjohtajaa, sillä Antonis Samaras sai tarpeekseen heinäkuun kansanäänestyksen rökäletappiosta.

UUDEN DEMOKRATIAN virkaa tekevä puheenjohtaja on Evangelos Meimarakis. Tuuheaviiksinen 61-vuotias on vanha tekijä Kreikan politiikassa. Hän on ollut pitkään kansanedustajana, lyhyen aikaa puolustusministerinä ja parlamentin puhemiehenä.

Meimarakis ei vastaa klisettä kreikkalaisesta kuumaverisestä poliitikosta. Hän on olemukseltaan kuin kiltti isoisä. Hän käyttää hillittyä, yksinkertaista kieltä.

Meimarakisin nopeasti kasvaneen suosion salaisuus on siinä, että monet kreikkalaiset ovat saaneet tarpeekseen vastakkainasettelusta. Meimarakis on valmis hallitukseen minkä tahansa puolueen kanssa lukuun ottamatta uusfasistista Kultaista aamunkoittoa.

Tsipras puolestaan pitää poissuljettuna hallitusyhteistyötä Uuden demokratian kanssa, koska se on vanhana valtapuolueena Tsiprasin mielestä pääsyyllinen Kreikan ahdinkoon ja Meimarakis ”vanhan puoluejärjestelmän ruumiillistuma”.

Asiasanat

Menot