Uutiset

Tuhannet joutuvat pysymään karanteenissa luksusristeilijällä Japanissa: koronatartuntoja löytynyt alukselta jo kymmenen

Japanin Yokohaman edustalla olevassa aluksessa on noin 3 700 ihmistä. Tartunnan saaneita voi löytyä vielä lisää, sillä ensi vaiheen laboratoriotuloksista on saatu vasta pieni osa.
Diamon Princess -luksusristeilijän matka muuttui karanteeniksi Japanissa. Alus on ankkurissa Yokohaman edustalla, mutta lähtee todennäköisesti merelle aluksen ylläpitoon liittyvistä syistä. Kuva: JIJI PRESS
Diamon Princess -luksusristeilijän matka muuttui karanteeniksi Japanissa. Alus on ankkurissa Yokohaman edustalla, mutta lähtee todennäköisesti merelle aluksen ylläpitoon liittyvistä syistä. Kuva: JIJI PRESS

Wuhanin koronavirus on johtanut jättimäisen luksusristeilijän ja sen matkustajien karanteeniin Japanin vesillä. Jo ensimmäisen vaiheen tutkimuksissa löytyi kymmenen virustartunnan saanutta, jotka Japanin rannikkovartiosto on nyt kuljettanut maihin sairaalahoitoon.

Tapauksia on kuitenkin odotettavissa lisää, sillä aluksella on hyvin paljon ihmisiä ja tutkimukset ovat vasta alkuvaiheessaan.

Alus asetettiin alkuviikolla karanteeniin, kun laivalla tammikuun puolella matkustaneella hongkongilaismiehellä todettiin Wuhanin koronavirus.

Vasta 31 näytettä on saatu tutkittua

Diamond Princess -aluksen piti lähteä maanantaina kahdeksan päivän risteilylle, mutta sen tilalle tuli nyt viruksen vuoksi kahden viikon karanteeni.

Aluksessa on 2 666 matkustajaa ja 1 045 miehistön jäsentä.

Alustavissa selvityksissä laboratorionäytteitä otettiin 273 ihmisestä. Vasta 31 henkilön tulokset ovat valmistuneet, ja jo heistä kymmenen todettiin saaneen koronavirustartunnan.

Tartunnan saaneet ovat Japanista, Hongkongista, Australiasta, Yhdysvalloista ja Filippiineiltä. Heillä ei tiettävästi ollut vakavia oireita.

Vielä kesken olevien laboratoriotutkimusten lisäksi terveysviranomaiset seuraavat oiretilannetta laivalla ja ottavat tarpeen mukaan lisää näytteitä.

– Haluan, että matkustajien ja miehistön terveydestä pidetään riittävästi huolta ja että teemme kaikkemme estääksemme viruksen leviämisen, totesi Japanin terveysministeri Katsunobu Kato lehdistötilaisuudessa Tokiossa.

Matkustajien on pysyttävä hyteissään

Tunnelmaa aluksella voi arvioida vain matkustajien sosiaaliseen mediaan lähettämistä päivityksistä. Niiden kuvissa aluksen käytävillä liikkuu vain suojavarusteisiin pukeutuneita henkilökunnan jäseniä.

Joidenkin päivitysten mukaan ihmiset tuntevat olonsa epämukavaksi.

Matkustajien on pysyttävä hyteissään, jonne heille toimitetaan ruokaa ja juomaa, kertoo brittiläinen David Abel Facebook-päivityksessään.

– Meillä ei ole valinnanvaraa sen suhteen, mitä syömme. Ilmoituksen mukaan ruokaa jaetaan laivan alakansilta ylöspäin, ja minä olen yhdeksännellä kannella, hän toteaa.

– Tämä ei ole hyvä tilanne, sillä olen diabeetikko ja olen varma, että laivalla on monia, monia muitakin.

Varustamoyhtiö Carnival’s Princess Cruises ilmoitti tarjoavansa matkustajille ilmaisen nettiyhteiden ja puhelinpalvelut, jotta he voivat pysyä yhteydessä perheisiinsä.

Menot