fbpx
Uutiset

Tuhannet muinaislöydöt odottavat konservointia Museovirastossa - keihäänkärki voi ruostua alle vuodessa

Tuhansia metallinetsijöiden löytöjä on jäänyt odottamaan konservointia Museoviraston hyllyille, koska niiden käsittelyyn ei ole varaa eikä tekijöitä. Maasta nostetut rautaesineet voivat vaurioitua pahoin jopa alle vuodessa.

Yksistään viime vuonna Museovirastoon tuli parituhatta harrastajalöytöä, joista vain pieni osa pystytään konservoimaan. Viraston mukaan Vantaan uusi kokoelma- ja konservointikeskus tarjoaa kuitenkin aiempaa paremmat olosuhteet esineiden säilyttämiseen.

Arkeologisia löytöjä konservoi kokopäiväisesti vain yksi ihminen. Museovirastolta on vähennetty viime vuosina määrärahoja ja henkilökuntaa, mikä on lisännyt resurssipulaa. Samalla löydöt ovat lisääntyneet kovaa vauhtia.

– Arviolta 70 prosenttia esineistä tarvitsee jotain käsittelyä, kertoo yli-intendentti Jutta Kuitunen Museovirastosta. Joskus käsittely on puhdistamista, joskus perusteellisempaa konservointia.

Tätä nykyä konservoinnissa on pakko priorisoida eli valita lähinnä ne esineet, jotka menevät näyttelyihin. Konservoiminen olisikin usein tärkeää paitsi esineiden suojelemiseksi, myös niiden saamiseksi näytteille.Kilometrin pituinen työlistaYhden kokopäiväisen työntekijän lisäksi myös muutama muu konservaattori osallistuu arkeologisten löytöjen konservointiin, kertoo konservointiyksikön päällikkö Eero Ehanti. Lisäksi konservointiin on saatu lisävoimia projektien ja kulttuurikummien avulla.

Tehtävälista on silti loputtoman pitkä, varsinkin kun arkeologisten löytöjen konservointi on hidasta puuhaa.

Ehanti kuitenkin muistuttaa, että Vantaan Hakkilaan valmistui kaksi vuotta sitten korkeatasoinen kokoelma- ja konservointikeskus. Siellä esimerkiksi ilmankosteus ja lämpötila voidaan pitää tasaisina.

– Kokoelmatilat tarjoavat niin hyvät olosuhteet eri materiaaleille, että niiden avulla voidaan torjua esineiden vahingoittumista.

Yli-intendentti Kuitunen toivoo, että esinelöydöt lähetetään edelleenkin Museovirastoon Suomen yhteisen kulttuuriperinnön kartuttamista varten. Myös lain mukaan muinaisesineet kuuluvat valtiolle.

– Vaikka aktiivista konservointia ei tehtäisikään, esineiden säilyvyys pyritään takaamaan. Lisäksi kaikki esineet dokumentoidaan perusteellisesti kasvattamaan arkeologista tietovarastoa.

Asiasanat

Menot