Uutiset

Tuhannet rooliasut odottavat uutta kotia

Kaupunginteatterin pukuvuokraamo siirtynee ensi keväänä vielä tuntemattoman tahon hoidettavaksi. Teatteri luopuu pukuvuokraamosta säästösyistä.

– Pukuvuokraamo on arvokas apu monille. Haluamme tehostaa omaa toimintaamme, mutta toivomme myös, että vuokraamotoiminta saataisiin jatkumaan, teatterin hallintojohtaja Jukka Jokinen sanoo.

Pukuvuokraamosta luopuminen tuo teatterille Jokisen arvion mukaan noin 30 000 euron säästöt.

Alustavat neuvottelut pukuvuokraamon vaatteiden luovuttamisesta ovat jo käynnissä. Jokisen mukaan nimet saatetaan saada papereihin jo kevättalvella. Tämän talven vanhojentansseihin puvun ehtii kuitenkin vielä vuokrata teatterilta tuttuun tapaan.

– Pukuvuokraamo pysyy joka tapauksessa Hämeenlinnassa. Vielä ei ole tietoa, jatkuuko toiminta Verkatehtaalla, mutta ainakin keskikaupungin liepeillä pukuvuokraamo jatkaa.

Tuhansia asuja

Hämeenlinnan kaupunginteatterin pukuvuokraamo on toiminut parinkymmenen vuoden ajan. Pukuvuokraamon varastoissa on noin 12 000 vaatekappaletta, ja uusia asuja tulee näytelmien puvustuksesta noin sata kappaletta vuodessa.

Ennen uudelle yrittäjälle siirtymistä vuokraamon vaatteet jaetaan kolmeen ryhmään. Teatterihistoriallisesti arvokkaat asut sijoitetaan museoon, huonokuntoiset vaatteet hävitetään ja loput vaatteet päätyvät uuteen pukuvuokraamoon.

– Myös jatkossa osa uusien näytelmien vaatteista toimitetaan vuokraamoon. Varasto elää kuitenkin enemmän kuin ennen. Niin isoja varastotiloja ei ole taloudellisesti mahdollista pitää, että kaikki asut voitaisiin tallettaa sinne, Jokinen sanoo.

Mahdollisesti pidemmät aukioloajat

Teatteri ei osallistu uuden pukuvuokraamon kuluihin, mutta se vuokraa näytelmiinsä tarvittaessa pukuja.

– Teatteri on katoava esitys. Vaikka se vähän sielua korventaa, niin muokkaamme vanhoista asuista niin paljon uutta kuin mahdollista. Kaikkea ei voi kuitenkaan kierrättää. Puvulla on niin merkittävä asema näytelmissä, että niiden pitää sopia siihen juuri oikein, Jokinen sanoo.

Teatterin pukuvuokraamo on auki kahtena päivänä viikossa. Vuokraamon siirtyessä toiselle taholle, sen nykyiset työntekijät vapautuvat muihin teatterin töihin.

– Pukuvuokraamolle oli aikanaan valtava kysyntä ja me halusimme auttaa. Pyöritämme vuokraamoa muiden töiden ohessa, mutta uusi pitäjä voi pitää vuokraamoa auki vaikka joka päivä. (HäSa)