fbpx
Uutiset

Tuhannet Yhdysvaltoihin pyrkivät pakkautuivat Meksikon etelärajalle

Tuhansia Yhdysvaltoihin pyrkiviä siirtolaisia pakkautui lauantaina Guatemalan ja Meksikon väliselle rajalle. He yrittivät tunkeutua rajan yli, mutta mellakkapoliisi hääti heidät takaisin. Useita loukkaantui yhteenotossa.

Meksikon viranomaiset varautuivat noin 3 000 maahanpyrkijän saapumiseen. Viranomaiset alkoivat myöhemmin ottaa maahanpyrkijöitä vastaan yksi kerrallaan.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump oli vaatinut Meksikoa pysäyttämään kulkueen etenemisen ja uhannut lähettää armeijan sulkemaan Yhdysvaltain ja Meksikon välisen rajan.

Valtaosa maahanpyrkijöistä on lähtöisin Hondurasista. He sanovat pakenevansa väkivaltaa ja köyhyyttä. Hondurasin turvallisuustilanne on heikko huume- ja jengirikollisuuden takia.

Meksikossa vieraillut Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo sanoi tilanteen olevan kriisiytymässä. Hänen mukaansa maahanpyrkijät uhkaavat Yhdysvaltain suvereniteettia.

Maahanmuuttajat tunkeutuivat Guatemalasta Meksikoon vievälle sillalle, jossa mellakkapoliisi pysäytti heidät. Maahanmuuttajat heittivät poliisia kivillä ja muilla esineillä ja poliisit vastasivat kumiluodeilla ja kyynelkaasulla.

– Me pakenemme väkivaltaa, saavumme tänne, ja he vain lyövät meitä enemmän, itki 28-vuotias Marta Ornelas Cazares.

Vauvaansa ruokkiva äiti kertoi kadottaneensa 10- ja 15-vuotiaat lapsensa kaaoksessa.Useat aikoivat nukkua sillalla, osa hyppäsi jokeenTrump kiitteli perjantaina Meksikoa maahanmuuttajien pysäyttämisestä.

– He voisivat yhtä hyvin kääntyä takaisin, he eivät ole tulossa maahamme, Trump sanoi toimittajille BBC:n mukaan.

Yhdysvalloissa Trumpin hallinto joutui aiemmin tänä vuonna laajan kansainvälisen arvostelun kohteeksi, kun tuhansia lapsia erotettiin Meksikon vastaisella rajalla vanhemmistaan. Myöhemmin Trump joutui perääntymään ja perumaan niin sanotun nollatoleranssipolitiikan nojalla tehdyn linjauksen.

https://www.bbc.com/news/world-us-canada-45920624

Asiasanat

Menot