fbpx
Kolumnit Uutiset

Tuhansia miljardeja valuu veroparatiiseihin

Samalla, kun Yhdysvaltain ja EU-maiden julkiset taloudet velkaantuvat hurjaa vauhtia, kasvaa valuuttavirta veroparatiiseihin.

Tax Justice -järjestö arvioi maailman rikkaimpien ihmisten sijoittaneen veroparatiiseihin yli 11000 miljardia euroa. Maailmanpankin mukaan valtiot menettävät verotuloina ainakin 500 miljardia euroa!

Verotuloja ei menetetä veroparatiiseihin vain länsimaista. Laittomia rahansiirtoja lähtee kehitysmaista 500 miljardin euron vuosivauhtia. Lähes puolet tuosta summasta koostuu monikansallisten yhtiöiden kehitysmaissa harjoittamasta veronkierrosta.

Kansainvälinen valuuttarahasto IMF arvioi, että puolet pankkien omaisuudesta on talletettu veroparatiiseihin.

Verottajan ulottumattomiin valuvat rahasummat ovat niin valtavia, että ne horjuttavat koko maailmantaloutta, kuten vuosien 2008 – 2009 talouskriisi osoitti.

Jos vuoto veroparatiiseihin saataisiin padottua, Yhdysvaltain ja EU-maiden julkisen talouden ongelmat saataisiin nopeasti hallintaan.

Yritysten ja yksityisten miljardöörien verotusta on kevennetty lähes kaikissa OECD-maissa kymmenen viime vuoden aikana. Yksin Yhdysvalloissa tehtiin George W. Bushin presidenttikauden alussa satojen miljardien verokevennykset yrityksille ja kaikkein rikkaimmalle kymmenesosalle kansalaisista.

Kevennykset eivät kuitenkaan estäneet valuuttojen vuolasta virtaa verottomiin maihin.

Virtaa ei voidakaan padota veroja alentamalla. Se tie johtaa vain entistä syvempään ahdinkoon. Ainoastaan pankkisalaisuudesta luopuminen voi tuoda ratkaisun. Se ei kuitenkaan onnistu ilman järeitä painostustoimia.

OECD on jo kymmenen vuoden ajan tehnyt työtä verotusongelman kitkemiseksi ja rahanpesun sekä veronkierron estämiseksi.

Myös Ranska ja Saksa painostivat kolme vuotta sitten veroparatiisivaltioita luopumaan pankkisalaisuudesta ja vaativat jopa sanktioiden käyttämistä tarvittaessa.

Samana vuonna silloin senaattorina toiminut Barack Obama ajoi verokeitaiden vastaista lakia.

Tuloksia on saatu vain löyhien lupausten verran. Muun muassa Sveitsi ilmoitti, että sen pankit voivat antaa talletustietoja, jos kyseessä on rikosepäily. Maan tulkinnan mukaan veronkierto ei sitä ole.

Monet veroasiantuntijat ovat suhtautuneet jopa huvittuneesti vastauksiin. Lupaukset ovat ympäripyöreitä, eivätkä auta hitusenkaan vertaa perusongelman, pankkisalaisuuden, murtamiseen.

Suomalaisten varoja verokeitaissa on viitisen miljardia euroa. Verohyötynä jää saamatta noin sata miljoonaa.

Toki löytyy muitakin tapoja välttää veroja. Eduskunnan tarkastusvaliokunnan mietinnön mukaan Suomen valtiolta jää saamatta jopa 4 – 8 miljardin euron vuosittaiset verotulot. Eli saman verran kuin valtio ottaa nyt velkaa budjetin katteeksi.

Menot