Uutiset

Tuhkarokkoepidemiat ovat mahdollisia Suomessakin

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) pyrkii kuluvan vuoden aikana auttamaan noin kymmentä aluetta, joiden alueella pikkulasten rokotuskattavuudessa on puutteita.

– Olemme jo käyneet yli kahdenkymmenen kunnan kanssa yhteistyöneuvotteluita, joissa on arvioitu kunnan rokotustoimintaa ja -kattavuutta sekä pohdittu, minkälaisilla asioilla kattavuutta voisi saada parannettua. Kierrosta jatketaan tänä vuonna, ja tavoitteemme on käydä vähintään kymmenessä kaupungissa tai kunnassa, kertoo ylilääkäri Taneli Puumalainen.

Puumalaisen mukaan kohteet valitaan paitsi rokotustilastojen, myös maantieteellisen kattavuuden perusteella. Itse rokotustoiminta ja -kattavuuden ylläpito ovat kunnan ja tulevaisuudessa maakunnan lakisääteisiä velvoitteita.

THL:n mukaan vuonna 2014 syntyneiden lasten rokotteiden kattavuus on koko Suomessa varsin hyvä, mutta poikkeuksena on tuhkarokolta, vihurirokolta ja sikotaudilta suojaava MPR-rokote. Yhteensä 61 terveyskeskuksen alueella MPR-rokotteen kattavuus on alle 95 prosenttia, mikä on erittäin helposti tarttuvan tuhkarokon kannalta liian vähän.

Puumalaisen mukaan paikalliset tuhkarokkoepidemiat ovatkin mahdollisia tietyillä alueilla.

– Esimerkiksi Pietarsaaren seudulla on jokunen kunta, joissa rokotekattavuus on 50–60 prosenttia, eli joissakin kouluissa puolet lapsista voi olla rokottamattomia. Jos kouluun tulee yksi tuhkarokkoa sairastava ihminen, hän pystyy tartuttamaan tunneissa tai päivissä lähes kaikki rokkoa sairastamattomat tai rokottamattomat.

Tuolloin mittaluokka on kymmenistä joihinkin satoihin, mutta jos jollakin paikkakunnalla on yhä enemmän ja enemmän rokottamattomia, epidemia voi Puumalaisen mukaan olla suurempikin.

Tilannetta vaikeuttaa sekin, että tuhkarokko tarttuu jo vuorokautta ennen ensioireita.

Tuhkarokon sairastaneista joka seitsemäs – joka kymmenes joutuu sairaalahoitoon, ja tautiin kuolee yksi tai kaksi ihmistä tuhannesta. Yleisin vakava tuhkarokon jälkitauti on keuhkokuume, mutta myös aivotulehdusta esiintyy.

Ennen rokotuksia Suomessa tuhkarokkoon menehtyi 5–6 ihmistä vuosittain.

Päivän lehti

29.10.2020

Fingerpori

comic