fbpx
Uutiset

Tuhkarokolle altistuneita Luodossa ainakin 150–200 – suurin osa rokottamattomista ottanut jo rokotteen

Pohjanmaalla Luodon kunnassa todettiin torstaina tuhkarokkotartunta. Esikouluikäinen lapsi oli todennäköisesti altistunut taudille ulkomaanmatkalla. Tartunnan saanutta lasta ei ollut rokotettu tuhkarokkoa vastaan.
Päiväkodissa ja esikoulussa rokottamattomia luotolaislapsia on ollut vähän alle kymmenen, joista suurin osa on nyt rokotettu. Myös tuhkarokkoon sairastuneen lapsen perhe ja lähipiiri ovat ottaneet rokotteet.

Tuhkarokkoon altistuneita luotolaisia on tämän hetkisten tietojen mukaan 150–200, kertoo johtava lääkäri Pia-Maria Sjöström Pietarsaaren sairaalasta perjantaina Lännen Medialle.

Luodon kunnassa todettiin torstaina tuhkarokkotapaus. Esikouluikäinen lapsi oli todennäköisesti altistunut taudille ollessaan perheensä kanssa ulkomaanmatkalla. Tartunnan saanutta lasta ei ollut rokotettu tuhkarokkoa vastaan.

Altistuneita on saatu Sjöströmin mukaan aika hyvin kiinni. Lapsi on liikkunut tartuttavuusaikana päivystyksessä Kokkolassa sekä päiväkodissaan ja rukoushuoneella sunnuntain tilaisuudessa, jossa oli yli sata henkeä.

– Rokotuksia on annettu nyt pienille lapsille, jotka ovat saaneet vasta yhden annoksen. Heille aikaistetaan rokotusohjelman mukainen toinen rokotus, Sjöström toteaa.

Lapsi käy luotolaista Risön koulua, jossa oppilaita on yhteensä 150, esikoululaisia 24. Päiväkoti ja esikoulu ovat kuitenkin omassa rakennuksessaan, joten koululaiset eivät ole Sjöströmin mukaan altistuneet tartunnalle.

Päiväkodissa ja esikoulussa rokottamattomia lapsia on ollut vähän alle kymmenen, joista suurin osa on nyt ottanut rokotteen.

– Sunnuntain tilaisuudesta meillä ei ole vielä tietoa.

Sjöström kertoo, että sairastuneen lapsen perhe ja lähipiiri ovat ottaneet rokotteet. Lapsen vointi on tällä hetkellä aika hyvä.

Tärkeää saada kaikki altistuneet kiinni

Lääkärin mukaan kaikki sunnuntain tilaisuudessa olleet ihmiset olisi tärkeää saada nopeasti kiinni. Jos tauti alkaa levitä, se voi aiheuttaa paikallisia epidemioita alueilla, joilla rokotuskattavuus on huono.

– Jos rokotteen ehtii saada kolmen vuorokauden sisällä altistumisesta, se suojaa melko hyvin.

Rokotteen aiemmin ottaneille rokotus antaa hyvän suojan, mutta taudin voi silti saada lievänä. Se on kuitenkin harvinaista.

Tuhkarokko-oireiden ilmaantuminen voi kestää kauan, 11–21 päivää.

– Vasta kolme viikkoa altistumisen jälkeen tiedetään varmuudella, onko henkilö sairastunut, Sjöström sanoo.

Koulussa on ollut rauhallista

Risön koulun rehtori Kari Rönnqvist kertoo, että vanhemmat eivät ole olleet kouluun juurikaan yhteydessä.

– Yllättävän rauhallista on ollut. Kysymyksiä ei ole tullut. Ohjeistus tuli hyvin nopeasti, ja koulusta saatiin nopeasti ihmisiin yhteys, hän toteaa.

Rönnqvistin mukaan perjantaina koulussa vietettiin ihan normaalia koulupäivää.

– Terveydenhoidon ohjeiden mukaan on menty.

Koulu lähetti oppilaiden vanhemmille perjantaiaamulla Wilmassa tiedotteen, jonka terveydenhuolto oli laatinut. Tiedote koski muun taudin ensioireita ja sitä, mihin olla tarvittaessa yhteydessä.

Menot