Uutiset

Tuhoaako Merimiesunioni myös Viron kauppalaivaston?

Sellainen uhka syntyi muutama viikko sitten. Se alkoi siitä, kun virolaiset ostivat itselleen Super Sea Ferriesin alukset, jotka ovat liikenteessä Hangon-Viron-Travemunden välillä. Aikaisemmin lautat liikennöivät suoraan Hangosta Travemundeen.

Kun ne siirtyivät virolaisiksi, ne luonnollisesti miehitettiin virolaisilla ja samalla virolaisin palkkakustannuksin. Tästä tuli punainen vaate Suomen Merimiesunionille, jostaa saattaa olla uhka Viron kauppalaivastolle.

Nyky-Viron kauppalaivasto on nuori. Ne liikennöivät reiteillä, joissa eivät alukset Suomen merimiesunionin tariffeilla tahdo pärjätä. Suomeen liikennöi enää kaksi perinteistä matkustajalauttaa ja muut ovat virolaisten, taikka muiden lippumaiden aluksia.

Tukholmaan ja Ruotsiin yleensäkin liikeennöivät vain tallinnalaisalukset. Ainoat, mitkä ovat hyvin tähän saakka pärjänneet virolaisten investoinneissa, ovat suomalaistelakat, pääasiassa Rauman Masa Yardsin telakka. Siellä rakennetaamjo peräti neljättä alusta virolaisille.

Tämä on myrkkyä Suomen Merimiesunionille. Niilo Wällärin ajat eivät ole siitä talosta mihinkään kadonneet, vaikka päätekijän kuolemasta on jo kulunut lähes 40 vuotta. Nyt uhataan Viron kauppalaivastoa suomalaisilla työehdoilla.

Sen vielä jotenkin käsittää, että virolaisille, jotka työskentelevät Suomessa, pitää maksaa täkäläinen palkka. Mutta sitä ei, että Viron lipun alla purjehtivassa aluksessa pitää soveltaa suomalaisia työehtoja.

Suomen Merimiesunioni pyrkii upottamaan nuoren Viron kauppalaivaston ja samalla romuttamaan maan talouden.

Mitä tästä seuraa? Merimiesunionin mukaan kahden vuoden kuluttua vallitsee virolaisaluksilla Suomen palkkataso. Ovatko alukset silloin enää virolaisia, on kokonaan toinen juttu.

Jos ei unioni muuta menettelytapojaan, niin se mahdollisuus on olemassa. Tässä olisi jo valtiovallakin paikka puuttua peliin. Niin räikeää on menettely virolaisaluksia vastaan.

Ei niitä väkisin Suomen työehdoilla voida ylläpitää, mutta onneksi vielä virolaisilla työehdoilla voi.

Haluaako Merimiesunioni, että matkailu Viroon pitää lopettaa? Ainakin nyt näyttää vahvasti siltä.

Rauno Jokiniemi

Päivän lehti

9.7.2020