fbpx
Uutiset

Tuhopoltoista maailmankuuluksi tullut Gävlen suuri olkipukki on saanut olla viime vuosina rauhassa – tämän vuoden pukki voi rikkoa säilymisen ennätyksen

Polttamisen lisäksi pukki on historian saatossa muun muassa jyrätty kumoon autolla tai ryöstetty. Viimeksi pukki paloi vuonna 2016.
Arkistokuva vuoden 2016 olkipukista. 50-vuotisjuhlavuoden vuoksi turvatoimia kiristettiin. Pukki paloi vain tunteja vihkimisjuhlan jälkeen. Kuva: Pernilla Wahlman/TT
Arkistokuva vuoden 2016 olkipukista. 50-vuotisjuhlavuoden vuoksi turvatoimia kiristettiin. Pukki paloi vain tunteja vihkimisjuhlan jälkeen. Kuva: Pernilla Wahlman/TT

Jos Ruotsin Gävleen vuosittain pystytettävä suuri olkipukki pysyy pystyssä yli vuodenvaihteen, se on saanut olla rauhassa ennätysajan.

Pukki on palanut viimeksi marraskuussa 2016. Kerta on vasta neljäs, kun pukki näkee kolme perättäistä joulua vahingoittumattomana.

Edellinen kerta oli vuosina 1993–1995. Tuolloin pukki poltettiin juuri joulupäivänä. Nykyinen ennätys on puolestaan peräisin olkipukin historian alkuhämäristä, vuosilta 1967–1969, jolloin pukki paloi uudenvuodenaattona.

Pukki näki joulun myös vuosina 2006–2008, mutta vuoden 2006 pukki yritettiin polttaa ja se sai palovammoja yhteen jaloistaan.

Olkipukkiperinne alkoi Gävlessä vuonna 1966 ja yhtä pitkä on perinne sen tuhoamisesta. Ensimmäinen pukki paloi uudenvuodenaattona. Tekijä saatiin kiinni ja tuomittiin törkeästä vahingonteosta.

Pukki on selvinnyt 53-vuotisen historiansa aikana vain 16 kertaa. Alun perin pukkiperinteen aloittanut kauppiasyhdistys kyllästyi jatkuviin tuhopolttoihin jo vuonna 1971 ja lopetti koko perinteen. Sen otti haltuunsa gävleläinen koulu, joka alkoi pystyttää pienempää pukkia.

Koulu pääsi 12,5-metrisellä pukillaan Guinnessin ennätysten kirjaan vuonna 1985. Seuraavana vuonna kauppiasyhdistys palasi pukintekoon, ja siitä lähtien pukkeja on aina ollut kaksi, iso ja pieni.

Tämänvuotinen pikkupukki paloi torstain ja perjantain välisenä yönä. Sen sytyttämisestä epäiltynä on otettu kiinni yksi henkilö.

– Hänen täytyy ensin selvitä ennen kuin häntä voidaan kuulla, sanoi poliisin Thomas Gustafsson ruotsalaismedioille.

Yleensä pukin kohtalona on ollut liekkimeri, mutta vahingontekijöillä on ollut vuosien saatossa melkoinen valikoima konsteja eläinraukan tuhoamiseksi.

Vuoden 1976 pukki jyrättiin autolla, joka joidenkin aikalaishavaintojen mukaan oli vanha Volvo Amazon. Muutamaan otteeseen pukki on myös varastettu. Vuoden 1973 varas vei sen takapihalleen ja sai tuomion törkeästä varkaudesta.

Vuonna 2010 puolestaan paljastui suunnitelmia pukin kidnappaamiseksi ja lennättämiseksi Tukholmaan. Kaappaus ei onnistunut.

Vuodesta 1988 pukkiparan kohtalo on ollut kansainvälisen vedonlyönnin kohteena. Siitä on tullut maailmankuulu.

Vuonna 2001 julkisuus koitui pukin kohtaloksi. Sen poltti amerikkalaisturisti, joka puolustautui oikeudessa sillä, että hän luuli polttamista paikalliseksi perinteeksi. Oikeus palkitsi miehen kuukauden vankeustuomiolla ja suurilla vahingonkorvauksilla.

Pukin vuotuisten tulipalojen estämiseksi on tehty lähes kaikki mahdollinen. Pukki on käsitelty palonsuoja-aineella, sitä ympäröi kaksinkertainen aita ja sitä valvovat sekä kamerat että vartijat.

Viime vuosina sen viereen on myös sijoitettu väliaikainen taksitolppa, jotta silminnäkijöitä ja liikennettä pukin ympärillä olisi ympäri vuorokauden.

Pukin pystyttämisestä vastaava Eje Berglund on kuitenkin sanonut Arbetarbladetille vuonna 2011, että pukin täytyy ajoittain palaa, jotta se pysyy kuuluisana.

Gävlen Olkipukki

Olkipukki rakennettiin Gävleen ensimmäistä kertaa vuonna 1966. Vuodesta 1986 lähtien pukkeja on ollut kaksi, iso ja pieni.

Nykyinen iso pukki on 13 metriä korkea, seitsemän metriä pitkä ja painaa 3 600 kiloa. Pukkeja on ollut vuosien saatossa eri kokoisia.

Pukki on päässyt Guinnessin ennätysten kirjaan kahdesti. 12,5-metrinen pukki vuonna 1985 ja 16 metriä korkea ennätyspukki vuonna 1993.

Viimeisin pukin polttamisesta annettu tuomio on vuoden 2015 tuhopoltosta. Pukin polttanut mies tuomittiin hovioikeudessa 60 päiväsakkoon ja ehdolliseen vankeuteen törkeästä vahingonteosta. Lisäksi hänet määrättiin korvaamaan 80 256 kruunua (noin 7 700 euroa) Gävlen kunnalle.

Vuonna 1992 tuomion sai mies, joka oli ehtinyt polttaa jo kolme pukkia.

Menot