fbpx
Uutiset

Tukarin t-paidan hihasta saa nykäistä

Parolan yhteiskoulun käsityöluokassa revitään poikkeuksellisesti valmispaitoja ulos muovipusseista. T-paitoihin on painettu sarjakuvaruudulta näyttävä piirros, jossa kolme kaverusta nojailee toisiinsa ja alla lukee teksti: yhdessä on helpompi pysyä pystyssä.

– Olisi kiva, että käyttäisitte näitä. Silloin muutkin näkee keitä te olette ja mitä te teette, huikkaa opettaja Johanna Keränen yleisen puheensorinan yli.

Sanni Pynönen on tyytyväinen uuteen vaatekappaleeseen.

– Tää on ihan hieno. Kiva kuva.

– Kyllä tätä varmaan tulee pidettyä, jatkaa Sara Kantakoski.

Mannerheimin Lastensuojeluliiton paikallisyhdistys osallistui Parolan ysiluokkalaisten tukioppilastoimintaan sponsoroimalla t-paitahankintaa koulun 25 tukioppilaalle. Paidat vedettiin totta kai saman tien päälle.

Käsityöluokka ei ole erityisen poikamainen miljöö, mutta tukareiden omasta tapaamisesta he puuttuvat kokonaan.

– Ehkä niitä ei vaan kiinnosta. Mutta kyllä niitä sais olla, niin että ne seiskaluokan pojat sai vähän pojiltakin tukaritoiminnan mallia, sanoo Kantakoski.

Koulukisaaminen on puheenaiheiden ykkönen

Tukarit ovat ylpeitä siitä, että Parolassa ollaan niin innostuneita tukioppilastoiminnasta, ettei kaikille halukkaille riitä seiskaluokkia, joiden kanssa puuhata. Toiminnan hyvä henki ja melko pitkä perinne ruokkivat jatkuvuutta. Tässä koulussa tukioppilaat ovat auttaneet pienempiään vuodesta 1999.

– Mulla oli itellä tosi hauskaa seiskalla tukaritunneilla ja nyt haluan ite pitää samanlaisia nuoremmille, sanoo Pynönen.

T-paitatempaus on Parolassa ensimmäinen laatuaan, mutta tukioppilastuntien juttelujen teemat pysyvät melko vakioina. Alkoholi, ystävyys, koulukiusaaminen.

– Ainakin mun luokalla kiusaaminen on ollu aika keskeinen asia. Me ollaan pyritty tekemään juttuja yhdessä niin, että kaikki tekee toistensa kanssa. Ei pelkästään siinä tutussa porukassa niin kuin yleensä, kertoo Kantakoski.

Mutta tekevät tukioppilaat muutakin kuin puhuvat vakavia. Nyt suunnitellaan itsenäisyyspäivän tanssiaisia. Tehtävät-listalla ovat ohjelman lisäksi muun muassa koristelu, valot, tuolijärjestelyt, äänentoisto, musiikki.

– Pidetään seuraava kokous huomen aamulla, heti eka tai toka tunti, huutaa Kantakoski, ennen kuin kiusaamisen vastaiset viestit leviävät käsityöluokasta koko koulun käytäville. (HäSa)

Menot