Kolumnit Uutiset

Tukekaamme paikallisia yrittäjiä

Kun marraskuun pimeys alkoi oikein kuristaa, päätin ruveta jouluihmiseksi. Nostin ikivanhan tonttu-ukon esille piilostaan ja ripustin ulko-oveen joulukranssin. Sytytin sisälle ja ulos kynttilöitä. Maistoin ensimmäisen kerran glögiä tällä sesongilla.

Hankin pihan huvimajaan uudet talvivalot ja pian teen sinne perinteisen jouluasetelman olkipukkeineen ja tonttuineen. Mieli tekee riisipuuroa.

Olen hankkinut jo ensimmäiset joululahjat, joten paketointi voi alkaa. Mietintämyssyssä ovat loputkin lahjat eli kuulun siihen 65 prosenttiin naisista, jotka tekevät joululahjasuunnitelmansa ennen joulukuun alkua.

Kaupan liiton tutkimuksen mukaan miehistä näin menettelee reilu kolmannes. Samainen selvitys paljastaa, että 32 prosenttia miehistä jättää lahjasuunnittelun joulukuun loppupuolelle tai ei suunnittele lainkaan ostojaan.

Ilmankos jotkut miehet sitten etsivät kuumeisesti lahjoja vielä aattona. Silloin pakettiin sujahtaa mitä tahansa myyjä suosittelee. Nämä miehet ovat kuulemma mitä parhaimpia asiakkaita. Silloin ei emmitä eikä hinnoista tingitä.

No, valtaosa naisista ostaa suurimman osan lahjoista joulukuun puoliväliin mennessä, miehistäkin reilu puolet, joten suurta stressiä asiasta ei ilmeisestikään haluta ottaa.

Kaikki eivät lahjoja halua tai voi ostaa, mutta Kaupan liitto odottaa kuitenkin joulumyynnin piristyvän viime vuodesta.

Toiveikkuuden ymmärtää, sillä joulusesonki on vähittäiskaupalle vuoden tärkein rupeama. Viime joulukuussa arvonlisäverollinen myynti vähittäiskaupan alalla oli noin 4,7 miljardia euroa. Pikkusummista ei siis ole kyse.

Minä haluan kantaa roponi paikallisiin liikkeisiin, koska haluan, että Hämeenlinnan alueella pysyy kauppoja, tarjontaa ja palvelua.

Milloin en ehdi tai jaksa jalkautua kauppoihin, pidän mielessä, että täkäläisillä yrittäjillä on myös verkkokauppoja. Paikallisten käsityöläistenkin tuotteita löytyy ostettavaksi netistä, joten ajan säästäjälläkin on mahdollisuus tukea alueellista yrittäjyyttä.

Mielestäni on erittäin tärkeää tehdä ostokset kotikylillä aina kun mahdollista. Muutoin on turha itkeä, kun kaupat lyövät täällä ovensa säppiin ja hakeutuvat paremmille markkinoille.

Paketoimisen ohella joulua voi tunnelmoida kirjoittamalla joulukortteja. Ostan aina paikallisen taiteilijan Jaana Aallon kortteja.

Päivän lehti

29.10.2020

Fingerpori

comic