Kolumnit Uutiset

Tukikirje katkaisi kamelin selän

Pienet asiat voivat joskus merkitä suuria politiikassa.

Muuhun johtopäätökseen ei voi tulla Alexander Stubbin tukikirjejupakasta.

Ainakin puolivilpittömässä tarkoituksessa lähetetty kirje, jossa pyydettiin kokoomuksen istuvalle puheenjohtajalle työrauhaa, aiheutti valtavan mediamyrskyn.

Kauheasti ei pidä syyttää mediaa suhteellisuuden puutteesta ja asian paisuttelusta. Tällä kertaa kokoomuksen oma väki tarjoili toimittajille herkkupaloja hopealautasella arvostelemalla rajuin sanankääntein Stubbia.

Monen kokoomusvaikuttajan reaktiot kertoivat enemmän harmistumisesta puheenjohtajan toimintaan sinänsä kuin tukikirjeen lähettämiseen.

Jos Stubbiin oltaisiin tyytyväisiä, ja hänellä olisi vankkumaton kannatus puolueen sisällä, kirje olisi mennyt todennäköisesti läpi olankohautuksella. Toisissa olosuhteissa kirjeen lähettäminen ei olisi tullut edes mieleen.

Stubbin kannatus on sulanut nopeasti. Vielä ulkoministerinä hän oli tavattoman suosittu ja tie tähtiin tuntui silotellulta. Politiikka on kuitenkin arvaamatonta.

Urheilullisuudesta ja rentoudesta voimansa ammentanut hype alkoi haihtua jo pätkäpääministerinä.

Alamäki on nyt vain jatkunut. Itse asiassa kaikki se, mikä suosion nousukiidossa koettiin positiivisena, on kääntynyt häntä itseään vastaan.

Paljon kuvaa kansanedustaja Eero Lehden lausunto, että maa on huonommassa kunnossa kuin koskaan, mutta Stubb paremmassa kuin koskaan. Tällä Lehti viittaa siihen, että puheenjohtajan fokus on enemmän kuntoilussa kuin maan asioiden hoidossa.

Nämä asiat eivät sulje toisiaan pois. Lehden todellinen harmistus syntyikin siitä, että paikallinen sopiminen etenee hitaasti ja vesittyy matkalla.

Elina Lepomäen kaltaiset oikean siiven edustajat taas pitävät puheenjohtajan keskustaoikeistolaista linjaa liian vasemmistolaisena.

Kokoomuksessa on aina ollut erilaisia poliittisia painotuksia, mutta ne on pystytty kanavoimaan virallisen linjan taakse. Se on edellyttänyt vahvaa johtajuutta, jota muun muassa Sauli Niinistö edusti, ja miksei myös Jyrki Katainen, joka sympaattisuudellaan piti joukot koossa.

Puolue ei ole koko aikana ollut Stubbin näpeissä. Osasyy on hänen itsensä. Suusta päässet sammakot ja muunneltujen totuuksien kertominen ovat vieneet uskottavuutta, jota oma väki on vielä lausunnoillaan heikentänyt.

Päivän lehti

28.10.2020

Fingerpori

comic