Uutiset

Tule lähemmäs Eero

Sdp:n uusi puheenjohtaja Eero Heinäluoma on kertonut, että hänen tavoitteensa on tuoda puolueensa ”pari piirua ihmisen suuntaan”. Heinäluoma on aloittanut tämän työnsä antamalla lehti- ja televisiohaastatteluissa ympäripyöreitä vastauksia ja pitämällä pitkiä puheita, joissa ei oikeasti sano mitään.

Kansa – eli ne ihmiset, joita Heinäluoma haluaisi lähestyä parilla piirulla- harvoin innostuu poliitikoista, jotka eivät sano suoraan mitä tarkoittavat. Jos ihmisiä haluaa lähestyä, heille on siis annettava jotain muutakin kuin puolueen logolla koristettuja avaimenperiä.

Kansaa on helppo miellyttää. Muutaman pienen esiintymiseen liittyvän sanan opettelemalla pääsee jo pitkälle.

Haastatteluissa toimittaja kyselee haastateltavalta kysymyksiä, ja haastateltava vastaa niihin esittämällä omat tietonsa tai mielipiteensä kysytyistä asioista.

Haastateltavan, tässä tapauksessa puheenjohtaja Heinäluoman, on siis tarkoitus vastata toimittajan esittämään kysymykseen. Ja juuri siihen kysymykseen, jonka toimittaja esittää, ei siihen kysymykseen, johon itse haluaisi vastata.

Vastaus ei ole pitkä puhe, jossa vastaaja ei itse asiassa vastaa kysyttyyn kysymykseen lainkaan. Yleisö huomaa sen, samoin toimittaja. Haastattelu ei ole asemasotaa, jossa parhaiten vastapuolta hämäyksillä uuvuttanut voittaa.

Puheita pitäessä ei sovi kuvitella, että kukaan ei kuuntele. Vaikka kukaan ei kuuntelekaan, melkein kaikki puheet voi saada myös tekstiversioina. Puheessa tulisi siis sanoa jotakin, ja ottaa asioihin kantaa. Tärkeintä ei ole puheen kesto, vaan se, että puheessa on sisältönä muutakin kuin korulauseita siitä, mistä kaikista asioista tulisi laajasti keskustella yhteiskunnassa.

Rautalankaesimerkit toimivat paremmin kuin hyvin. Mitä pitäisi tehdä tärkeille asioille (kuten työttömyydelle, kuntien talousongelmille ja tasa-arvolle), kenen ja koska. Yleisö kannattaa herättää esittämällä selviä toimintaehdotuksia.

Ihmisille puhuttaessa yleensä pyritään siihen, että kuuntelija tai kuuntelijat ymmärtävät puheen. Ilmaisut kuten mahdollisesti, vaatii selvitystä, lähtökohta ja strategisesti kannattaa unohtaa, samoin kuin kaikenlaisten kielikuvien käyttö. Kukaan ei nimittäin ymmärrä, mitä moisilla sanonnoilla tarkoitetaan.

Välillä kannattaa ottaa riskejä ja laittaa oma persoona esille. Helpoiten tämä onnistuu kertomalla miten asiat omat mielestä ovat. Tehoa saa vaikka kumauttamalla nyrkin lisäksi pöytään kirosanan kera. Väärässä saa olla ja tyhmä myös. Mielipiteitä kuitenkin pitää poliitikolla olla. Jos myöhemmin huomaa olleensa väärässä ja tyhmä, sen saa anteeksi myöntämällä virheensä.

Kyllä kansa siitä lähenee pari piirua helpostikin. Varovaisuutta kuitenkin vaaditaan. Yksikin strategisesti -sana voi pilata kaiken.

Päivän lehti

9.8.2020