Uutiset

Tuleva tuomiorovasti haluaisi vihkiä samaa sukupuolta olevia – joutuu toimimaan vastoin omaatuntoaan

Kirkkoherra Satu Saarinen asetetaan tammikuussa tuomiorovastin tehtävään Oulun tuomiokirkkoseurakuntaan. Jälleen uusi kirkollinen lasikatto rikkoutuu, sillä Suomessa tuomiorovastit ovat yhtä poikkeusta lukuun ottamatta olleet aina miehiä.

Saarinen ei halua spekuloida vielä sillä, tähtääkö hän piispan tehtäviin, kun Oulun nykyinen piispa Samuel Salmi  jää eläkkeelle.

Saarinen tunnetaan aktiivisena keskustelijana sekä naispappeuden ja tasavertaisuuden puolestapuhujana. Hän haluaisi vihkiä samaa sukupuolta olevat parit heti kun se on mahdollista, mutta hän ei lähde sooloilemaan asiassa ennen kuin kirkkojärjestys taipuu siihen.

– Joudun tekemään vastoin omaatuntoani. Odotan ja toivon, että yhteinen linja tulee pian.

Tänä vuonna Saarinen on puhunut paljon muun muassa pakolaisuudesta ja maailmansodista, sillä Aleppon sodan kauhukuvat ovat tulleet suoraan ihmisen koteihin.

– Joulutarinasta korostuvat vuosittain eri asiat. Adventin aikaan jouluseimen tyypit alkavat puhua, jolloin tietyt teemat nousevat pintaan. Niistä teemoista nousevat ne aiheet, joista voi puhua eri painotuksin niin koulujen joulujuhlissa kuin dementiakodeissa.

Saarisen mukaan kirkot täyttyvät jouluisin, koska joulukirkko koskettaa ihmisen syvää kaipuuta kotiin ja syliin. Saarisen mukaan seimeen kapaloidussa Jeesus-vauvassa katsomme suoraan itseämme, ja tämä hiljentää ihmiset joulun viettoon.

– Kaikkihan me toivomme sitä, että tulemme nähdyiksi ja kuulluiksi eikä kukaan kävelisi meidän ohitsemme. Että Jumala katsoisi meitä, Saarinen avaa joulun tarinaa. LM-HäSa

Päivän lehti

18.9.2020

Fingerpori

comic