fbpx
Uutiset

Mikko Kärnän kirja paljastaa: Tulevia sinisiä maaniteltiin keskustaan

Arkadianmäen häirikkö avautuu: Ville Niinistö osaa hyppiä tasajalkaa, Harkimon kiroiluvarasto ehtymätön, Väyrynen odotti ministerisalkkua loppuun asti.
On ihmeellistä, miten puolue saa niin paljon kannatusta harvaan asutuille alueille, vaikka puolue haluaa ajaa palveluja alas keskittäen ne suurempiin yksiköihin, varakansanedustaja Mikko Kärnä (kesk.) toteaa hallituskumppani kokoomuksesta. Kuva: Kimmo Penttinen

Kuka on eduskunnan kovin ärräpäiden päästäjä, kuka ex-ministereistä otti pultit Lapissa, ja miten innokkain politiikan somettaja saadaan hiljaiseksi?

Nämä kaikki selviävät Paavo Väyrystä kolme vuotta eduskunnassa tuuranneen Mikko Kärnän uutuuskirjasta, joka on saanut nimekseen Häirikkö Arkadianmäellä.

Kärnä tuli tutuksi siitä, että hänen tietokoneensa jaksoi laulaa tiedotteita ulos, eikä meno ole hiljentynyt. Kärnä lähettää postia nyt varakansanedustajan roolissa milloin mistäkin aiheesta.

Mutta annetaan ensin vastaukset jutun alussa oleviin kysymyksiin.

Eduskunnan ahkerin kiroilija on oman liikkeen perustanut Harry Hjallis Harkimo. Kärnä istui Harkimon vieressä, kun eduskunta piti majaa Sibelius-Akatemiassa päätalon ollessa remontissa.

– Hän on hauska kaveri ja älykäs, mutta kova kiroilemaan. Hjalliksen sanavarasto on sitä luokkaa, että välillä olen pohtinut, miten hän pystyy esiintymään televisiossa asiallisena.

Verensokeri pohjalla

Kärnä on ollut usein napit vastakkain vihreiden kanssa. Ensikosketus vihreisiin tapahtui edellisen hallituksen aikana, jolloin vihreiden Ville Niinistö oli ympäristöministeri.

– Hän oli saanut päähänsä, että käsivarren Lappiin on perustettava uusi kansallispuisto. Olin tuolloin Enontekiön kunnanjohtaja. Meillä on karvaita muistoja puistojen perustamisesta. Valtion lupaukset eivät pidä, ja asukkaiden oikeuksia perinteiseen alueiden käyttöön on nakerrettu.

Kärnän mukaan puistoa ajettiin kuin käärmettä pyssyyn. Niinistö vieraili alueella ja Enontekiön kunnan kanssa oli sovittu illallisesta.

– Kun Niinistö näki minut, niin hän sai raivokohtauksen. Ministeri hyppi tasajalkaa ja huusi pää punaisena sanoen, että levitän väärää tietoa, enkä ymmärrä asiasta mitään. 

“Hjalliksen sanavarasto on sitä luokkaa, että välillä olen pohtinut, miten hän pystyy esiintymään televisiossa asiallisena.”

Myöhemmin ministeri rauhoittui ja pyysi anteeksi.

– Syyksi hän kertoi, että veren sokerit olivat alhaalla.

Lopputulos oli, että uutta puistoa ei perustettu.

Ihminen kuuluu luontoon

Vihreät saavat kirjassa kyytiä muutoinkin.

– Heidän politiikkansa on kaikkea kaikille ilman, että mukana on realismia.

Yksi esimerkki on Kärnän mukaan vihreiden periaateohjelman luonnos, jossa halutaan supistaa maataloustukia. Suurten kaupunkien vihreät ottivat ehdotuksen vastaan iloiten, mutta pohjoisessa vaikuttavat vihreät moittivat esitystä.

– Vihreiden valtavirta tuntuu haluavan kieltää ja tuhota metsästyksen, kalastuksen ja maatalouden. Se olisi Suomelle katastrofi ja tietäisi kymmenien tuhansien työpaikkojen häviämistä.

Kärnä ihmettelee, miten puolue ei ymmärrä, että myös ihminen kuuluu luontoon.

Minkkiä virtsarakossa

Hiljaiseksi Kärnä on mennyt kerran. Näin todistaa vasemmistoliiton Silvia Modig.

Molemmat olivat vieraina The Mad Cook -ohjelmassa. Se huipentui ruokaan, joka veti tunnetun riistamiehen valkoiseksi kasvoiltaan. Tarjolla oli sian virtsarakossa kypsennettyä minkkiä.

Kärnä kertoo kirjassaan olleensa silloin hiljaista poikaa.

Tervetuloa meille

Kirjassa on tietoa liittyen perussuomalaisten jakautumiseen kesällä 2017. Julkisuudessa on väitetty, että pääministeri Juha Sipilällä (kesk.) olisi ollut selkeä suunnitelma siitä, että perussuomalaiset heitetään ulos hallituksessa, ja että uusi puolue olisi ollut jo suunnitteilla. 

“Suoraa loikkausta ei ehdotettu, mutta annoimme ymmärtää, että keskustassa olisi tilaa, jos perussuomalaisten nykylinja ei miellytä.”

Kärnä osallistui Kesärannassa puolueen palaveriin, jossa asiaa puitiin.

– Arvioimme, että muutamia loikkareita tulee ja samalla pohdimme erilaisia hallitusvaihtoehtoja. Uuden ryhmän ja 20 edustajan siirtyminen siihen tulivat täytenä yllätyksenä. Itse asiassa teimme varovaisia tunnusteluja tiettyjen Halla-ahon valintaan pettyneiden suuntaan. Suoraa loikkausta ei ehdotettu, mutta annoimme ymmärtää, että keskustassa olisi tilaa, jos perussuomalaisten nykylinja ei miellytä.

Kokoomus osaa lypsää

Kärnä ei sulkisi perussuomalaisia ulos hallituksesta, jos sellainen tilaisuus avautuisi.

Hallituskumppani kokoomuskin saa sadetta niskaansa. Kärnän mukaan yhdessäolo hallituksessa on vaatinut hyviä istumalihaksia.

– Keskustaa pidetään kaiken mahdollisen iltalypsäjänä, mutta kokoomus on nykykeskustaa tässä edellä rasittavuuteen asti. Pienetkin asiat, joita ei ole kirjattu hallitusohjelmaan, vaativat pitkää vääntämistä ja asioiden koplaamista yhteen.

Hän kirjoittaa, että kokoomus on keskittämispolitiikassa vertaansa vailla.

– On ihmeellistä, miten puolue saa niin paljon kannatusta harvaan asutuille alueille, vaikka puolue haluaa ajaa palveluja alas keskittäen ne suurempiin yksiköihin.

Sipiläkin saa satikutia

Ilman satikutia ei jää kotipesäkään. Kärnän mukaan Sipilä hoiti huonosti Terrafame -jupakan.

– Sipilän olisi pitänyt mennä kameroiden eteen ja kertoa, että hermot pettivät. Sen jälkeen olisi pitänyt pyytää anteeksi. Pääministerin esikunta halusi, että asiaa alettiin selitellä ja se oli virhe.

Jupakka alkoi, kun Yle uutisoi Sipilän kytköksistä Terrafameen.

Kirjoittaja muistelee, että Väyrynen odotti vuonna 2015 ministerin salkkua kuin kuuta nousemaan. Hän jatkoi muistuttaa Kärnälle palaavansa heti eduskuntaan, jos Sipilä tarjoaa salkkua. Kärnästä hän olisi tehnyt erityisavustajansa.

Mediatykki jakaa mielipiteet

Kirja kuvaa reippaalla otteella myös Kärnän lapsuutta ja nuoruutta. Eduskuntavuosien lisäksi toinen mielenkiintoinen osuus on hänen tiensä rajaupseerista ensin kunnanjohtajaksi ja sieltä politiikkaan.

Kärnän titteleitä ovat kommandomies ja mediatykki. Hän itsekin myöntää, että häntä joko rakastetaan tai vihataan.

Menot