Uutiset

Tulipa käännetyksi takkia

Ilmastonmuutoksen syistä olen ollut suuri pessimisti, mutta Helsingin yliopiston Lammin biologisen aseman tohtori Jorma Keskitalo ja Metsäntutkimuslaitos ovat saaneet minut kääntämään takkia.

Alun perin takin päällä luki, että ilmasto on kyllä muuttumassa, mutta pukille puhuivat he, jotka väittivät sen johtuvan ihmisestä. Ilmastohan on vaihdellut aina, eikä nykyinen muutos mielestäni poikennut mitenkään historian tuntemista muutoksista.

Tiesin historiasta, että 1600-luvulla Suomessa vallitsi kylmä kausi, jota kutsutaan pikkujääkaudeksi. Sää oli vuosien ajan niin kylmä, että halla tuhosi viljan ja ihmiset kärsivät nälkää.

Vielä kovempi pakkanen oli tietysti varsinaisella jääkaudella, jolloin nämä seudut olivat paksun jääpeitteen alla. Ihmisillä ei ollut tänne mitään asiaa, vaan asutus muutti Hämeeseen takaisin vasta 9000 vuotta sitten.

Edellä oleva on tietysti totta, mutta nykyhetki poikkeaa sittenkin menneisyyden ilmastonvaihteluista. Keskitalo sai minut uskomaan, että ihmisen toiminta on todellakin vaikuttanut sään lämpenemiseen – täysin riippumatta kaikesta minun epäluuloisuudestani.

Biologisen aseman tutkija osaa perustella asiansa. Ratkaisevaa minun pääni sisällä tapahtuneelle muutokselle oli Keskitalon lause, että muutamaa harvaa poikkeusta lukuun ottamatta kaikki maailman tutkijat katsovat ihmisen toiminnan nopeuttaneen ilmastonmuutosta.

Sen verran luonnontiedeuskovainenkin olen, että valtava enemmistö maailman luonnontutkijoista saa minut uskomaan väitteeseensä.

Sain vahvistusta uudelle uskolleni Metsäntutkimuslaitoksen lehdestä, joka sisältää pelkkää piinkovaa asiaa. Metsäntutkijat varautuvat täyttä päätä Suomen keskilämpötilan nousuun 2-8 asteella ja sademäärän kasvuun 6-37 prosentilla vuoteen 2080 mennessä.

Vaikka en ehdi sitä enää nähdä, niin lastenlapset näkevät. Kivana puolena metsissä kasvaa silloin luonnonvaraisena eteläisiä puulajeja, kuten pyökkejä. Toisaalta uudet tuholaislajit ja myrskytuhot lisääntyvät.

No, myrskytuhot ovat kasvaneet jo nyt, joten olemme saaneet esimakua tulevasta.

Sitä paitsi eteläisiä lintulajeja ja perhoslajeja on muuttanut Suomeen. Muuttolinnut tulevat takaisin entistä aikaisemmin ja lähtevät entistä myöhemmin. Talvet ovat lyhentyneet ja tulvia on keskellä talvea, lauhat ja kylmät talvet eivät enää vaihtele entiseen tapaan.

Tohtori Keskitalo kertoo ilmastonmuutoksen syyt ja seuraukset kiihkottoman asiallisesti kirjassaan Maapallon muuttuva ilmasto.

Kalastaja Pentti Linkola saarnasi viikko sitten tässä lehdessä ihan samaa, mutta hän ei ole saanut minua kääntämään takkini vuorta näkyville. Huru-ukon kiihkoisat puheet eivät enää hetkauta eikä hätkäytä.

Päivän lehti

5.12.2020

Fingerpori

comic