fbpx
Uutiset

Tulisijan hankinta ei ole vain tunneasia

Lähes kaikkiin pientaloihin rakennetaan nykyisin jonkinlainen tulisija. Suosituimpia ovat mallit, joissa yhdistyy avotakan kodikkuus ja varaavan tulisijan hyödyllisyys.

Tulisijan hankkijalta ei valinnanvaraa puutu.Takkoja, kaminoita, uuneja ja liesiä on niin monenmoisia, että etenkin ensimmäistä kertaa asialla oleva joutuu pähkimään runsaudenpulaa.

Ihan alkuun neuvoja löytyy vaikkapa energia-asiantuntijaorganisaatio Motivan nettisivuilta, missä myös pientalon lämmitysjärjestelmiä esitellään tutkimustietoon perustuen. Tulisijan hankinta kun ei suinkaan ole vain tunneasia.

Pientalon energiankulutuksessa tilojen lämmityksen osuus on 40 – 60 prosenttia. Tulisijojen järkevällä käytöllä lämmitysenergiakuluissa voi säästää 10 – 20 prosenttia. Hyvässä asemassa ovat ne, joilla on mahdollisuus hankkia polttopuut edullisesti.

Ennen hankintapäätöstä selvitettävä, usein unohtuva tärkeä asia on esimerkiksi se, miten paljon aikaa lämmittämiseen on käytettävissä.

Kiireisen kannattaa tyytyä tulisijaan, jolla ei ole ratkaisevan tärkeää osaa talon lämmitysjärjestelmässä, sill�� polttopuiden hankinta, varastointi, tulisijan käyttö sekä hoito vievät oman aikansa.

Polttopuiden kuivuus vaikuttaa paljon tulisijan hiukkaspäästöihin. Kosteita puita polttamalla epäterveellisten päästöjen osuus on suuri. Varastointitilan pitäisi siis olla kuiva ja ilmava ja käytön kannalta sopivasti sijoitettu.

Yleissääntö energiakulujen pienentämiseen pyrkivälle tulisijan hankkijalle on myös se, että lämmönlähde kannattaa sijoittaa mahdollisimman keskeiselle paikalle talossa.

Kun perusasiat on pohdittu, päästään mallistojen ääreen tai selvittämään suunnitelmia alan ammattilaiselle. Jossakin vaiheessa päästään sitten nauttimaan sekä tulen antamasta tunnelmasta että lämmitysenergialaskun kohtuullisuudesta.

Tuula Heinänen

Menot