Uutiset

Tulitauko on ensimmäinen askel rauhaan

Maanantaina aamukahdeksalta alkanut Israelin armeijan ja eteläisessä Libanonissa taistelevan Hizbollah-sissijärjestön tulitauko on ensimmäinen tae rauhalle Lähi-idässä.

Toista kuukautta jatkuneiden taistelujen osapuolet eivät tähän asti ole piitanneet lukuisista vetoomuksista sotatoimien lopettamiseksi. Niin Euroopan unioni kuin YK:kin olivat ajoin varsin voimattomia, mutta sitkeä diplomatia tuotti viimein tulosta. Hizbollah sekä Libanonin ja Israelin hallitukset myöntyivät lopulta tulitaukoa esittävään päätöslauselmaan.

Taistelut olivat täydessä käynnissä tulitauon alkamishetkeen saakka. Israel laajensi maahyökkäystään syvälle Libanonin maaperälla. Hizbollah puolestaan kiihdytti raketti-iskujaan. Toimillaan osapuolet ilmeisesti halusivat lujittaa asemiaan tulevissa neuvotteluissa ja toisaalta osoittaa, etteivät voimat sotakuukauden kestäessä ole mihinkään kadonneet. Aseet ja taistelujoukot ovat säilyttäneet iskukykynsä.

Rauhantoiveita nostaa se, että Israel aloitti välittömästi tulitauon aloittamisen jälkeen joukkojensa vetäytymisen. Jos Israel ei luottaisi tulitauon kestävän, sen sodanjohto pysyttäisi joukot asemissaan. Myös libanonilaispakolaiset ovat palaamassa kotiseuduilleen eli toivoa on olemassa.

Mikäli aselepo osoittautuu hiukankaan kestäväksi, mikä tässä tilanteessa olisi välttämätöntä, humanitaarinen avustustyö on saatava välittömästi käyntiin. Taisteluissa on kuollut yli tuhat ja haavoittunut useita tuhansia siviilejä, joista paljon naisia ja lapsia sekä luonnollisesti myös sotilaita. Pommitukset ovat tuhonneet Etelä-Libanonin infrastruktuurin monin paikoin. Vesi ja sähkö puuttuvat sadoiltatuhansilta, samoin elintarvikkeet, lääkkeet ja sairaanhoito.

YK:n pitää valmistautua nopeasti kokoamaan riittävän suuri kansainvälinen rauhanturvajoukko varmistamaan tulitaukoa. Joukon lähettämisessä ei ole tällä kertaa syytä vitkutella viikkoja tai kuukausia, sillä Lähi-idän tilanne on edelleen hyvin tulenarka. Aseet ovat vielä kuumina eikä kumpaakaan osapuolta ole lyöty sotilaallisesti.

Tuleva rauhanturvaoperaatio on poikkeuksellisen vaativa. Mahdollisuus siitä, että myös YK-sotilaita saattaa kaatua, on tunnustettava ja kerrottava se myös avoimesti mukaan rekrytoitaville sotilaille. Lähi-idän tuoreimmassa konfliktissa on tähän mennessä kuollut neljä YK-tarkkailijaa, joukossa myös yksi suomalainen upseeri. Tästä huolimatta Suomella EU:n puheenjohtajana on varmasti oma osuutensa rauhanturvajoukkojen kokoonpanossa.

Tulitauko on vasta alku pysyvämmälle rauhantilalle. Orastavaa rauhaa pitää nyt yrittää varjella kaikin mahdollisin keinoin. Jos taistelut käynnistyvät uudestaan, luotu perusta murenee ehkä pitkiksi ajoiksi.

Sota on rajoittunut maantieteellisesti pienelle alueelle. Jos yhteenotot puhkeaisivat uudelleen, konflikti saattaisi nopeasti laajentua esimerkiksi Iraniin ja Syyriaan. Tuolloin Israel tuskin olisi enää yksinään, vaan sen rinnalla taistelisi Yhdysvaltain johtama sotavoima.

Rauhalle on taas kerran luotu hennot edellytykset Lähi-idässä. Lähipäivinä ratkeaa, syntyykö niistä mitään.

Päivän lehti

29.10.2020

Fingerpori

comic