fbpx
Uutiset

Tulkintaerimielisyys loukkaa oppilaitten oikeusturvaa

Oppilaiden oikeusturvasta on syntynyt omituinen kiista, jossa osapuolina ovat opetushallituksen alainen taloushallinnon ammattitutkintotoimikunta ja Kiipulan ammattioppilaitos. Kärsijöinä ovat opiskelijat.

Tilanteen takia yksi pienten ja keskisuurten yritysten taloushallintoa opiskellut 12 oppilaan kurssi jäi vuonna 2009 ilman tutkintotodistusta. Vastaavia tapauksia on ollut muissakin oppilaitoksissa. Kaikkiaan todistusta vaille jääneitä on koko maassa useita kymmeniä.

Tutkintovaatimuksen mukaiset näyttökokeet suorittanut renkolainen Matti Pyykkönen kanteli todistuksetta jäämisestään aluehallintovirastoon (avi). Se antoi taloushallinnon tutkintotoimikunnalle huomautuksen säädösten ja määräysten vastaisesta menettelystä.

Avi katsoo toimikunnan loukanneen vakavasti oppilaiden oikeusturvaa. Kiipulan toiminnassa avi ei nähnyt moitittavaa.

Tutkintotoimikunnan puheenjohtaja Jussi Rönkkö syyttää Kiipulan ammattioppilaitosta ohjeiden vastaisesta menettelystä.

Kiipulan ammattiopisto-, aikuiskoulutus- ja koulutusjohtaja Risto Kostiainen sanoo, että tutkintotoimikunta muutti ohjeitaan sen jälkeen, kun kyseinen kurssi oli tehnyt todistukseen oikeuttavat näyttökokeet.

Matti Pyykkönen suoritti oman näyttökokeensa 8.12.2009. Risto Kostiaisen mukaan tutkintotoimikunnan uudet ohjeet on päivätty 16.2.2010.

Tulkinnat täysin ristiriitaisia

Tutkintolautakunnan mukaan näyttökokeet voi tehdä vain yrityksissä. Keskeinen näyttö on yrityksen tilinpäätöksen laatiminen. Jussi Rönkkö sanoo, että lautakunta myös edellyttää noin kolmen vuoden työkokemuksella hankittua ammattitaitoa. Hän korostaa, että toimikunta vaalii todistuksen saamisen edellytyksenä olevaa ammattitaitoa, muu ei ole sille tärkeätä.

Opetushallituksen vuonna 2005 antaman määräyksen mukaan näyttöympäristön tulee olla todellinen tai mahdollisimman todenmukainen. Vuonna 2006 opetushallitus on vielä antanut määräyksen, jonka mukaan näyttötutkinnot suoritetaan ensisijaisesti aidossa työelämässä. Ehdotonta vaatimusta aidosta työympäristöstä ei siis ole esitetty.

Jussi Rönkkö sanoo, että tutkintotoimikunnan näkövinkkelin mukaan Kiipula on täysin ilmeisesti toiminut väärin.

-On meidän vikamme, että aiemmin tutkintojen hyväksymisessä on lipsuttu. Aiemmin oli valitettavan yleistä, että ammattitutkintoon tähtääviä koulutuksia järjestettiin alan vaihtajille ja henkilöille, joilla oli vähäinen taloushallinnon kokemus.

Rönkkö sanoo myös TE-keskukset hakevat oppilaitoksia antamaan koulutusta, mutta edellyttävät myös ammattitutkintoa. Sitä ei hänen mukaansa esimerkiksi alan vaihtaja voi saada työkokemuksen puutteen takia.

Risto Kostiaisen mukaan Kiipulassa tilinpäätöksen näyttökoe järjestettiin koululla, mutta aidolla tilitoimiston materiaalilla.

-Olemme järjestäneet kokeet tiedossa olleiden vaatimusten mukaan, Risto Kostiainen sanoo.

-Kuten avi kantelusta antamassaan päätöksessä toteaa, ohjeet antavat mahdollisuuden käyttämäämme menettelyyn. Meistä tutkintotoimikunta on asettanut lisävaatimuksia jälkikäteen. Ohjeiden mukaan ammattitaidon voi hankkia millä tahansa tavalla, kunhan osoittaa osaamisensa näyttökokeessa, Kostiainen sanoo. (HäSa)

Menot