fbpx
Uutiset

Tulli varoittaa hengenvaarallisista opioidia sisältävistä lääketablettiväärennöksistä

Kyse on opioidista, jolle ei ole minkäänlaista laillista käyttöä. Tulli on takavarikoinut myös muita väärennettyjä bentsodiatsepiinivalmisteita.
Kuvassa väärennetty alpratsolaami-valmiste, joka sisältää U-47700-nimistä muuntohuumetta. Kuva: Kuvalähde: Tulli
Kuvassa väärennetty alpratsolaami-valmiste, joka sisältää U-47700-nimistä muuntohuumetta. Kuva: Kuvalähde: Tulli

Tulli on takavarikoinut väärennettyjä lääketabletteja, jotka sisältävät hengenvaarallista opiodia ja muita vaikuttavia aineita.

Käyttäjät ovat hankkineet lääkeväärennöksiä pääasiallisesti omaan käyttöön. On kuitenkin todennäköistä, että lääkeväärennöksiä on päätynyt myös laittomille markkinoille.

Tulli on takavarikoinut viimeisen kahden vuoden aikana erilaisia väärennettyjä lääketabletteja. Asiaa tuntematon voi tablettien ulkonäön perusteella olettaa niiden sisältävän alpratsolaami-nimistä bentsodiatsepiiniä. Alpratsolaamia käytetään masennuksen, ahdistuksen ja paniikkihäiriöiden hoitoon.

Tullilaboratorion tutkimuksissa lääketableteista on kuitenkin löydetty alpratsolaamin sijaan vaikutuksiltaan voimakasta U-47700-nimistä opioidia. Kyse on hengenvaarallisesta opioidista, jolle ei ole minkäänlaista laillista käyttöä.

U-47700-nimistä opioidia sisältävät tabletit muistuttavat ulkoisesti muun muassa tuotemerkillä Xanax myytäviä lääketabletteja.

Lääkeaineväärennöksiä tilataan ulkomailta

Tulli on takavarikoinut myös muita väärennettyjä bentsodiatsepiinivalmisteita, jotka ovat sisältäneet muita vaikuttavia aineita.

Tullilaboratorion tutkimuksissa lääketablettiväärennöksistä on löydetty alpratsolaamin sijaan N-etyyliheksedroni-, diklatsepaami- ja etitsolaami-nimisiä muuntohuumeita, Parkinsonin taudin hoidossa käytettyä amantadiinia sekä kloorifeniramiini-, prometatsiini- ja syproheptadiini-nimisiä antihistamiineja. Suurin osa etitsolaami-muuntohuumetta sisältävistä lääketablettiväärennöksistä muistuttaa ulkoisesti muun muassa Xanax- ja Valium-nimellä myytäviä lääketabletteja.

Lääkeaineväärennöksiä ostetaan esimerkiksi ulkomaisilta verkkosivustoilta ja niitä saapuu Suomeen posti- ja rahtilähetyksinä. Useimmissa tapauksissa tilaaja on yksityishenkilö, joka on tilannut lääketabletteja lähinnä omaan käyttöön. On mahdollista, että suurempia väärennettyjen tablettien eriä on tuotu maahan myös levitystarkoituksessa.

Menot