Uutiset

"Tullimies" Trumpin puheet katkaisivat pörssin kiidon lyhyeen

Pelot USA:n ja Kiinan kauppasodasta palasivat, kun Trump vaati Kiinalta "todellista diiliä"
Donald Trump antoi itselleen uuden lempinimen: "Tariff Man" eli "Tullimies".

 

Yhdysvaltain ja Kiinan kauppasodan aselepo jäi tällä erää lyhyeksi – tarkkaan ottaen yhden päivän mittaiseksi.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ja Kiinan presidentti Xi Jinping sopivat G20-maiden kokouksessa viikonvaihteessa Buenos Airesissa pyrkivänsä sovittelemaan kauppakiistansa ilman tullien lisänostoja.

Tämä repäisi riemun sijoittajapiireissä. Maanantaina pörssit näyttivät komeita plusmerkkisiä lukuja kaikkialla maailmassa.

Buenos Airesin päivällistapaamisen jälkeen Trump kehui vuolaasti kiinalaiskollegaansa. Trumpin mukaan vain he kaksi pystyvät ratkaisemaan isoja kauppakiistoja.

Tullit maksimoivat mahdin

Pari päivää myöhemmin Trumpin mieleen oli hiipinyt epäilyjä.

– Presidentti Xi ja minä haluavat tämän diilin syntyvän, ja luultavasti se syntyykin … mutta jos ei, muistakaa, minä olen tullimies, Trump tviittasi.

Trumpin mukaan ”me teemme Kiinan kanssa joko todellisen diilin tai sitten ei mitään diiliä”.

Tullit ovat Trumpin mukaan paras tapa maksimoida Yhdysvaltain talouden mahti. Yhdysvaltain valtion kassaholviin vertaa tälläkin hetkellä miljardeittain tullimaksuja, Trump muistutti.

Pelot palasivat pörsseihin

Näistä kehuista pörssien kiito loppui lyhyeen kuin kanan lento. Sijoittajat ymmärsivät, että kauppasota on kaikkea muuta kuin ohi.

Tiistai oli New Yorkin pörssivuoden yksi huonoimmista. Dow-indeksi sukelsi 3,1 prosenttia, teknologiapörssi Nasdaq peräti 3,8 prosenttia.

– Finanssimarkkinat näyttävät kaiken aikaa enemmän merkkejä taantumapeloista, kommentoi sijoitusasiantuntija Dan Suzuki uutiskanava CNN:lle.

Trumpin määräämät rankaisutullit teräkselle ja alumiinille ovat nostaneet raaka-ainekuluja ja sekoittaneet tuotantoketjuja. Trumpin poukkoilevat lausunnot tulleista ovat saaneet sijoittajat varovaisiksi.

90 päivää aikaa diilin tekoon

Trump ja Xi sopivat Buenos Airesissa, että maat pidättäytyvät toistaiseksi tullien nostoista.

Trump oli aikaisemmin ilmoittanut, että Yhdysvallat nostaa Kiinasta tuotavien tavaroiden yleisen tullimaksun kymmenestä prosentista 25 prosenttiin.

Trump antoi aikaa diilin tekoon 90 päivää. Jos sopimusta ei synny, astuvat korotetut tullimaksut voimaan.

Aiemmin kuluneena vuonna Yhdysvallat ja Kiina olivat asettaneet useampaan otteeseen tulleja rajatuille tuoteryhmille.

Kiinan kauppaministeriö kertoi verkkosivuillaan uskovansa, että sovitussa ajassa syntyy ”selvä aikataulu ja tiekartta” kauppakiistojen ratkaisemiseen.

Kiinan mukaan viimeisimmät kahdenkeskiset neuvottelut ovat olleet ”hyvin menestyksellisiä”.

Menot