Uutiset

Tulo- ja menoarvio ei ole taidetta

Hämeenlinnan kaupunginhallitus myönsi maanantaina lasten ja nuorten festarille, Hippaloille, vajaan 20 000 euron lisätuen markkinointikampanjaan. Samaan syssyyn sai 5 000 euron lisätuen Miniteatteri.

Kyllähän kulttuurikin tukensa tarvitsee. Mutta ei ole tuen hakijoilta eikä myöntäjiltä ryhdikästä (talous)politiikkaa, etteivät tällaiset menot ole tiedossa jo budjetteja tehtäessä.

Hippalomarkkinoinnista on määrä tehdä tutkimus. Jos osoittautuu, että sillä oli vaikutusta, saadaan tuet ensi vuodeksi säällisesti tulo- ja menoarvioon jo sen valmistelussa.

Ongelma näissä tutkimuksissa on sama vanha kuin akateemisessakin vaikutustutkimuksessa: mikä kehityksestä olisi toteutunut ilman kampanjaakin, ja missä määrin?

Miniteatterin rahareikä on miniatyyrikopio Hämeenlinnan maxiteatterin talousahdingosta: taiteellisesta kunnianhimosta ja riskinotosta ynnä väärin arvioidusta yleisön kiinnostuksesta.

Seitsemän veljestä ei kolahtanut lapsiin, tai ehkä olisi rehellisempää sanoa: heidän vanhempiinsa.

Miniteatteri saa kaupungilta muutenkin avustusta toimintaansa. Mutta ohjaaja Marja Myllyniemi on oikeassa siinä, että Miniteatteri on jäänyt onnettomasti ”harmaalle alueelle”. Se ei ole osa kaupungin kulttuuriorganisaatiota eikä taiteen perusopetusta antava koulu.

Kun kaupunki kerran on Verkatehtaineen menestyksekkäästi kirkastamassa kulttuurikaupungin kilpeään, olisi rehtiä tunnustaa – jo muualla valtakunnassa hyvinkin tunnustettu – Miniteatterin asema ja huolehtia sen rahoitus vakaammalle pohjalle.

Vai kiistääkö joku Miniteatterin pedagogisuuden? Se kasvattaa myös muita kuin siinä mukana olevia – olemaan yleisöksi ja ihmisiksi.
Muuten, miksi aina täytyy julkisessa keskustelussa hankkia vain urheiluharrastuksille oikeutus negaation kautta? ”Pysyvätpähän poissa kaduilta…”

Siinä on sisäänrakennettuna räikeä sosiaalirasistinen ajatus, että sportti on alempia ja kulttuuri ylempiä yhteiskuntaluokkia varten. Eihän pikku pianisti toki muutenkaan juoksentelisi mummojen käsilaukkuja näpsimässä…
Kulttuurin lisärahat menivät nyt niin vaivatta läpi, että joku voi kysyä, oliko päättäjillä huono omatunto Hämeenlinnassa hiljan porua herättäneistä liikuntapaikkojen rahapäätöksistä.

Sinänsä olisi kyllä hyvä, että nostettaisiin älämölö johdonmukaisesti kun kulttuuriakin tuetaan. Aina kaivataan tervettä muistutusta: bisnestä se on kulttuurikin ja laatu maksaa.

Ellei yksityisiltä sponsoreilta, nykyajan mesenaateilta, hiluja heru, on maksumies löydettävä julkisen vallan aitioista.

Lenkkarit savessa pitävää kulttuuriurheilun moniottelijaa olisi kaivattu äsken pohjoisessakin. The Snow Show -tapahtuman järjestänyt yhdistys jätti alkuviikosta konkkahakemuksen Rovaniemen käräjäoikeudelle.
Suuruudenhullu (mutta upea) lumitaide maksoi jopa 400 000 euroa laskettua enemmän. Hämeenlinna hippaloi täysin eri sarjassa, onneksi.

Mainos