Uutiset

Tulojen kasvu yllätti Hausjärvellä

-Kelpo tulos, totesi kunnanjohtaja Päivi Terävä Hausjärven viime vuoden tilinpäätöksestä. Ylijäämää saadaan siirrettyä tuleviin tarpeisiin 1,6 miljoonaa.

Kunnan verotulot ja valtionosuudet kasvoivat niin reippaasti, että menojen huolestuttava kuuden prosentin eli 600 000 euron kasvu ei syönyt koko summaa.

Menot eivät voi jatkaa pitkään viime vuoden kasvutahtia. Kasvua selitti nyt Päivi Terävän mukaan pitkälti sähkön ja polttoaineiden hinnan nousu, toimeentulotukimenojen ja koulukuljetusmenojen kasvu.

Myös Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin lisälasku rokotti kuntaa.

Vuodesta 2006 lähtien säästöön kertynyt 5,5 miljoonan ylijäämä on tarpeen, sillä ensi vuoden taloutta rasittavat valtionosuusleikkaukset ja poisto-ohjelman kiristys.


Velka yhä kasvussa

Hausjärven talouden alijäämäkierre saatiin jo vuosia sitten poikki, mutta velkaantuminen on jatkunut. Vaikka kirkonkylän päiväkodin rakentaminen siirtyi vuodella, velkamäärä kasvoi kahdella miljoonalla eurolla.

-Menopuolen kasvu samoin kuin velkaantuminen on saatava hiipumaan, jos haluamme säilyä itsenäisinä. Taloustilanne riittää kuitenkin nykyisellään takaamaan kunnan säilymisen itsenäisenä, Päivi Terävä arvioi.

Parin vuoden notkahduksen jälkeen Hausjärven väkiluku näyttää taas kasvavan. Työttömyysprosentti on Kanta-Hämeen alhaisimpia eli 6,6 prosenttia ja väestön ikärakenne nuorta.

Hausjärvellä ei ole syytä olla uskomatta kasvun tulevaisuuteen. Päivi Terävä korostaakin maanhankintaan, kunnallistekniikkaan ja peruspalveluihin sijoitettujen investointien tarpeellisuutta.


Palveluverkko tarkasteluun

Taloutta on höylätty viime vuodet jatkuvasti, mutta enää höylääminen ei riitä. Nyt kunnassa istutaan tarkastelemaan mitä palveluja kuntalaiset saavat ja ennen kaikkea mistä.

-Käymme läpi kouluverkon, lukion tilanteen, terveyspalvelut, kirjastot ja katsomme hoitoketjujen toimivuuden. Mihin tarkastelu johtaa, sitä en ennustele. Kyseessä on vuosien päähän yltävä suunnitelma, ei ensi vuosi, Päivi Terävä sanoo.

Hausjärven kunnanvaltuusto hyväksyy tilinpäätöksen huhtikuussa.(HäSa)

Päivän lehti

17.1.2020