fbpx
Uutiset

Tulokierroksen viimeistely saattaa takkuilla

Verraten laaja ja kattava tulosopimus astui voimaan eilen ja sen piirissä on yhdeksisenkymmentä prosenttia suomalaisista palkansaajista.

Maltilliseksi luonnehdittu sopimus kelpasi myös maan hallitukselle, joka toteutti lupaamansa ansiotulojen verokevennykset. Palkankorotusten ja veronkevennysten myötä ostovoiman odotetaan kehittyvän lähivuodet suotuisasti, mikä tukee kotimaista kysyntää ja sen myötä työllisyyttä.

Tuloratkaisun ulkopuolelle jäi kuitenkin noin 170 000 palkansaajaa. Tupo ei kelvannut työnantajia edustavalle Metsäteollisuudelle ja työntekijäpuolelta siihen eivät yhtyneet Rakennusliitto ja muutamat pienet, mutta tuotannon, kaupan ja viennin näkökulmasta tärkeät ammattiliitot.

Otteet tupon ulkopuolelle jääneiden järjestöjen neuvotteluissa ovat hiljalleen kovenemassa. Alkon myyjät antoivat keskiviikkona lakkovaroituksen, samoin Erityisalojen ammattiliittoon Ertoon kuuluvat huolinta-alan työntekijät.

Tällä hetkellä sopimuksettomassa tilassa on 14 ammattiliittoa. Alkolaisten ja huolitsijoiden ohella sopimuksensa ovat irtisanoneet muun muassa rakentajat, paperityöntekijät, lentoemännät ja stuertit, lentäjät ja lennonjohtajat, satamien ja öljykuljetusten työntekijät, sanomalehtien toimittajat, teknologiateollisuuden ylemmät toimihenkilöt, parturit ja kampaajat sekä rajavartijat. Laajan sopimuksen ulkopuolele jääneillä ammattialoilla on omat perusteensa pyrkiä liittokohtaisiin ratkaisuihin. On ennenaikasta tulkita sivuun jäämistä ansiottomaksi, muita aloja parempien etuisuuksien kalasteluksi.

Mikäli Alkossa ei päästä sopimukseen, sen myymälät sulkeutuvat maaliskuun 3. päivänä. Alkon lakko ei vapautuneen alkoholipolitiikan takia olisi yhtä pureva kuin takavuosina. Niin kuluttajien kuin ravintoloitsijoiden hankintaväylät ovat monipuolistuneet, Alkon monopoli on tuntuvasti kaventunut.

Mikäli neuvottelut syystä tai toisesta jumiutuvat ja parin-kolmen viikon päästä alkavat lakot, ne tuottavat häiriöitä työmarkkinoille lakkoilevia aloja laajemminkin.

Jos satamien toiminta halvaantuu tai öljykuljetukset keskeytyvät, vaikutukset teollisuuteen ja vientiin tuntuvat nopeasti.

Pienten avainryhmien mahdollisiin työtaisteluihin suhtaudutaan ay-liikkeen keskusjärjestöissä ilmeisen nuivasti, sillä ne ovat sitoutuneet tuporatkaisuun. Laajaa tukea mahdollisille lakoille saattaa olla turha odotella, sillä se nakertaisi palkansaajajärjestöjen uskottavuutta sopimuskumppaneina.

Toistaiseksi neuvotteluyhteydet osapuolten välillä ovat kunnossa. Neuvotteluja ei ole mitään syytä kariuttaa kevein perustein, vaan sopuun on pyrittävä tosissaan.

Lakot ovat työmarkkinoilla aina äärimmäinen painostuskeino ja niitä pitää välttää loppuun saakka. Peliä ei toistaiseksi ole täysin menetetty.

Menot