Kolumnit Uutiset

Tuloloukkujen purkamisesta vain puhetta

Kaksi vuotta on hoettu, miten työnteon pitäisi aina olla joutenoloa kannattavampaa.

Niin pitäisi, mutta kun ei ole.

Päättäjät ovat puhuneet yhtä hyvää ja kahta kaunista, mutta paneutuminen asiaan on ollut pintapuolista ja todellista tahtoa tilanteen kohentamiseksi ei ole esiintynyt kuin juhlapuheissa.

Siitä löytyy monia esimerkkejä, miten kotisohvalle jääminen on työn vastaanottamista taloudellisempaa.

Muun muassa satunnainen muutaman viikon pätkätyö katkaisee työmarkkinatuen, jolloin rahantulo katkeaa moneksi viikoksi, jopa kuukaudeksi, koska käsittelyprosessit vievät aikaa.

Nykyisin saa toki tienata 300 euroa kuussa menettämättä työmarkkinatukea. Se helpottaa tilannetta, mutta ei ratkaise perusongelmaa: työn tekemistä kannattavaksi kaikissa tilanteissa.

Nykyjärjestelmässä yrittäjäksi tai itsenäiseksi ammatinharjoittajaksi ryhtymisen kynnyskin on turhan iso. Kun ilmoittaudut yrittäjäksi, työmarkkinatuki ja muut perustulomuodot loppuvat saman tien.

Jos yrittäjyys ei tuo heti leipää pöytään, ainoa vaihtoehto on toimeentulotukiluukku. Taas menee viikkoja, ennen kuin tuet alkavat juosta.

Muun muassa vihreiden Osmo Soininvaara on esittänyt oman perustulo- ja veromallinsa, jolla varmistetaan se, että työn vastaanottamisella saa aina enemmän rahaa käteen kuin jouten olemisella.

Mallia ovat useat asiantuntijatkin tutkineet ja pitäneet ainakin kokeilemisen arvoisena.

Työmarkkinatuen suuruista perustuloa vihreät sanovat kustannusneutraaliksi, mutta laskelmat kustannuksista vaihtelevat sen mukaan, mitä mieltä mallista ollaan.

Käyttöönottoon on kuitenkin valtava kynnys. Se edellyttäisi koko monimutkaisen tukiviidakon ja valtavan byrokratian perkaamista.

Luukuton perustulomalli uhkaisi tuhansia virkoja sosiaalipuolella, työvoimahallinnossa ja Kelassa. Jo sekin nostaa kynnystä hankkeen hyväksyttävyydelle.

Suomessa on kymmeniätuhansia sellaista ihmisiä, joilta puuttuu ammattitutkinto ja joiden on muuten vaikea vastata koviin työelämän vaatimuksiin.

Heille perustulo mahdollistaisi matalapalkkaisen työn vastaanottamisen taloudellisesti kannattavasti.

Mallissa on varmasi puutteita. Se voisi kuitenkin olla askel parempaan pirstoutuvassa ja jatkuvasti monimuotoistuvassa työelämässä.

Päivän lehti

1.12.2020

Fingerpori

comic