Uutiset

Tuloneuvottelut alkoivat kireissä tunnelmissa

Syksyn tulopoliittiset neuvottelut käynnistyivät tiistaina epävarmoissa tunnelmissa. Lähes seitsemänsataa työpaikkaa vähentävän UPM Kymmenen työntekijät ja toimihenkilöt järjestivät vuorokauden mittaisen mielenilmauslakon ja pysäyttivät yli kaksikymmentä yhtiön tehdasta.

Lakon kärki on suunnattu yhtiötä vastaan, mutta on selvää, että lakolla siivitetään SAK:n ja STTK:n ajamaa muutosturvaa. Se voidaan tulkita selkeäksi viestiksi tuloneuvottelijoille.

Palkansaajajärjestöt ovat syksyn mittaan tiukentaneet kantaansa työvoiman vähennyksiin. Niiden mielestä työnantajat pääsevät väestään eroon liian helpolla ja vaativat parempaa turvaa irtisanomistilanteissa. Käytännössä tämä merkitsisi koulutuksen ja uudelleensijoittumisen kustannusten lankeamista irtisanovalle yritykselle.

Tiistain mittaan varsinaisista palkankorotusvaatimuksista tai veronalennustavoitteista ei puhuttu mitään. SAK:n puheenjohtaja Lauri Ihalainen (sd.) sanoi odottavansa ensin työelämän laadullisten tavoitteiden kohtaloa.

Työantajia hiertää muutosturvan ohella myös vaade, jonka mukaan pääurakoitsija vastaa siitä, että kaikki alihankkijat noudattavat voimassaolevia työehtosopimuksia ja he ovat hoitaneet työnantajamaksunsa moitteetta. Pienillä työpaikoilla valvonta on helppoa, mutta käytännön vaikeuksia ounastellaan syntyvän muun muassa suurilla rakennustyömailla ja telakoilla. Niissä urakat on pilkottu pieniin osiin ja pääurakoitsijalle tuottaa vaikeuksia valvoa jatkuvasti vaihtuvien pienurakoitsijoiden ja niiden työntekijöiden asioita. Suomessa työskentelee enenevästi ulkomaisia yrityksiä, valvonta on vaikeata.

Palkansaajat eivät suoraan vastusta vierastyövoimaa, mutta yrittävät tehdä sen käytön mahdollisimman kontrolloiduksi.

Tuloneuvottelujen tavoitteena on saada sopimus noin kaksivuotisesta ratkaisusta aikaan marraskuun loppuun mennessä. Tavoite on tiukka, mutta aikataulua ohjaavat hallituksen lupaamat veronkevennykset. Ne pitää käsitellä eduskunnassa jo ennen joulua osana ensi vuoden talousarviota. Muutaman päivän viive käy hallitukselle, mutta aikaa ei ole kovin paljon.

On ilmeistä, että neuvotteluihin on nyt käyty vakavalla mielellä. Työnantajat empivät nelisen viikkoa ennen kuin päättivät tavoitella laajaa ratkaisua.

Elleivät osapuolet parin-kolmen viikon sisään onnistu tavoitteissaan, edessä on liittokohtainen kierros. Jos neuvottelut pirstoutuvat, vuodenvaihteen jälkeen työmarkkinoilla saattaa ilmaantua häiriöitä, lakkoja, työnseisauksia ja ulosmarsseja. Pahimmillaan edessä on vaikea lakkokevät.

Sen jälkien paikkaaminen kestää aina aikansa. Siksi työtä laajan tulopoliittisen ratkaisun puolesta kannattaa lähiviikot tehdä tosissaan. Vakaat ja rauhalliset olot kotoisilla työmarkkinoilla auttavat selviytymään kansainvälistyneillä ja äärimmilleen kilpailuilla markkinoilla. Jos kotipesä on kunnossa, tulevaisuuteen voidaan suhtautua luottavaisesti.

UPM Kymmenen mielenilmauslakko on selkeä viesti tuloneuvottelijoille.

Päivän lehti

31.3.2020