fbpx
Kolumnit Uutiset

Tulos tai ulos

Hämeenlinnan Pallokerhossa käy puhuri. Valmennustroikan vaihdosta päätettiin jokin aika sitten ja keskiviikkona putosi uusi uutispommi: toimitusjohtaja Risto Korpela sai lähteä.

Nyt siis on löydetty menestymättömyyden syntipukit. Pöytä on puhdas, ja nousu voi alkaa, niin urheilullinen kuin taloudellinen.

Ihan näin yksinkertaista ei elämä jääkiekossakaan ole.

HPK:lla on valtava työsarka uudistua niin, että se löytää takaisin pelillisen identiteetin ja taloudellisesti kestävän toimintastrategian. Molemmat ovat nyt kadonneet.

HPK:n toimintaa vaivaa tietynlainen halvaantuminen. Reagointikyky ongelmiin on ollut heikkoa etenkin kuluvan kauden aikana. Maalivahtiongelman kanssa elettiin “katsotaan nyt” -periaatteella, vaikka ratkaisu olisi ollut löydettävissä jo paljon aikaisemmin, ja samalla olisi todennäköisesti saatu myös ensi kauden ykkösmaalivahdin pesti hoidettua.

Hyvä kysymys on sekin, kuka kantaa vastuun hankinnoista: ulkomaalaisista ei voi juuri käyttää vahvistus-sanaa. Pieleen meni myös omien kärkipelaajien hankinta ainakin tähänastisten pelien perusteella.

Jääkiekkoseura ei ole koskaan yhden tai kahden miehen show, eivätkä HPK:n ongelmat rajoitu tähän tai edelliseen kauteen.

Voitossa on aina tappion siemen. HPK voitti mestaruuden 2006. Menestyskrapula kuitenkin vaivasi. Ei nähty kilpailun kiristymistä lajissa ja sen mukaista tarvetta uudistua. Tehtiin liian paljon niin kuin on ennenkin tehty.

Kun vuonna 2007 toimitusjohtajaksi pestattiin kokematon Kai Tervonen, olivat katastrofin ainekset kasassa taloudellisesti. Pahimpana kautena joukkueessa oli yli 40 sopimuspelaajaa. Takkiin tuli yhtenä kautena yli puoli miljoonaa.

Syyllisten etsiminen ei käännä HPK:n kurssia. Siihen tarvitaan toiminnallista muutosta: joukkueelle ominaisen pelitavan palauttamista, pelaajahankintoihin ja juniorityöhön strategia, joka palvelee tuota päämäärää.

Lisäksi tarvitaan tarkkaa taloudenpitoa ja johtamista, joka perustuu jatkuvaan, kokonaisvaltaiseen toiminnan kehittämiseen.

HPK:lla ei ole samanmoisia taloudellisia edellytyksiä kuin suurten kaupunkien seuroilla. Se voi kuitenkin menestyä kilpailullisesti ja taloudellisesti.

Esimerkiksi SaiPan pelaa kutakuinkin HPK:n tasoisilla resursseilla. Viime vuosina se on menestynyt kohtalaisen hyvin ja tehnyt voittoa.

Menot