Kolumnit Uutiset

Tulta ilman savua

Meidän sikari-ihmisten hartaasti odottama Big Smoke -tapahtuma katosi äkisti kuin savuna ilmaan. Sinne män hitaasti polttamisen -mestaruuskisat, hyvät safkat ja samanmielisten seura. 

Ympäristökeskus otti yhteyttä tapahtuman järjestäjään, koska oli saanut nimettömän kantelun tilaisuudesta. Kaikkia sääntöjä noudattanut, vain kutsuvieraille avoin ”Isosavu” jouduttiin peruuttamaan, ja ympäristökeskus uhkaili sikaristien muutakin toimintaa, siis yksityisillä, laillisilla klubeilla tapahtuvaa tupruttelua.

Kaikenlaisia ajatuksia heräsi

Ensimmäisenä tuli mieleen terva ja höyhenet ja nimetön ilmiantaja. Minkälainen ihminen käy sikariklubilla ja tekee siellä näkemänsä mainosmateriaalin perusteella kantelun viranomaiselle? Tietenkin nimettömänä. Kepulainen uskovainen, vihreä terveysfascisti, kateellinen kokoomuslainen? Selkärangaton systeemin kätyri? Iljettää. 

Sehän toki tiedetään, että systeemin sisällä toimii viranomaisia ja poliitikkoja, jotka tietävät meitä muita paremmin kuinka meidän pitäisi elämämme elää. Mutta että myös tsaarin vakoojia rahvaan keskuudessa väijymässä…

Me tavalliset ihmisethän olemme lähinnä työvoimaa ja kuluttajia, tykinruokaa, jonka ensisijainen tehtävä on pitää systeemin lisäksi talous pyörimässä. 

Silloin kuin meidät korotetaan kansalaisen kunnialliseen asemaan, olemme edelleen lapsenomaisia urveloita, joita pitää ylhäältä päin ohjata ja opastaa ja ennen kaikkea suojella meitä itseltämme. Paitsi vaalien aikaan, silloin olemme ihania ja älykkäitä ja luovia ja viisaita. Silloin meidän apuamme ja tukeamme tarvitaan Suomen pelastamiseksi, nääs yhteisestä hyvästähän tässä on kyse.

Onhan se jotenkin lohdullista huomata, että minua varjellaan. Että Eurooppaa myöten löytyy ihmisiä, jotka eivät halua minun polttavan muiden syntisten kanssa sikaria. 

Lähempää löytyy ihmisiä, joiden mielestä Marja ei saa polttaa tupakkaa parvekkeella. Kohta tulee kevät, kesäkin, saanko polttaa sikarin oman kotitalon kuistilla? Vitsinä väitin 90-luvulla, että kohta meiltä kielletään lihan syönti. Ei naurata enää, ensiaskeleet sille tielle on jo otettu. 

Mitä kielletään seuraavaksi? Kovaääninen rockmusiikki? Vodka? Rugby? Lihavuus? Vasenkätisyys? Maasta muutto?

Mitä aikuinen ihminen saa kotonaan tehdä? Sikarin tai Sakarin kanssa. 

Kuka asettaa rajat ja millä kriteereillä? Onko eroa, jos kieltäjä on 300-luvulla kirjoitettuun mustakantiseen kirjaan uskova, eurooppalainen pykäläviidakkoon eksynyt tai putinististrumpistinen isoegoinen pienisieluinen neuroosikimppu?

Toisaalta niin kauan menee hyvin, kun saa sanomalehdessä marista ja Yleisradiossa uutisoida. Sitten pitää olla huolissaan, kun isokenkäiset fanaatikot yrittävät rajoittaa median vapautta. Kuten kävi aikoinaan Saksassa, sittemmin Venäjällä ja nyt on käymässä Yhdysvalloissa. Mutta onneksi sellaista ei voi Suomessa tapahtua. Eihän?

Kirjoittaja on kirjailija ja kärttyinen, Hämeenlinna.
zaikimmo@gmail.com

Päivän lehti

28.5.2020