Uutiset

Tulvakorvauksia vain selvästä laiminlyönnistä

Kaupunki korvaa viime heinäkuun tulvien aiheuttamia vahinkoja vain, jos niiden voidaan osoittaa johtuvan kaupungin vastuulla olleen asian laiminlyönnistä tai esimerkiksi viasta kaupungin laitteessa.

Kaupungin yhdyskuntarakenteen työntekijät ja kaupunginlakimies ovat laatineet ohjeet, joita noudatetaan tulvavahinkoja koskevien korvausvaatimusten käsittelyssä. Kaupunginhallitus hyväksyi periaatteet maanantaina.


Käsittelyssä 12 hakemusta

Heinäkuulle osui kaksi rankkaa sadekuuroa, jotka saivat kadut tulvimaan Hämeenlinnassa. Vahingoista tuli runsaasti yhteydenottoja ja myöhemmin myös korvausvaatimuksia.

Niitä on kaupungin käsittelyssä nyt 12 kappaletta. Korvausta haetaan esimerkiksi yksityisille kiinteistöille ja irtaimistolle aiheutuneista vahingoista sekä pysäköityjen autojen vahingoista.

Palvelujohtaja Timo Tuomola lupaa, että tähän mennessä tulleet hakemukset käsitellään nopeasti nyt, kun korvausperiaatteet on lyöty lukkoon.

Kaupunki päätti myös aiemmin syksyllä teettää selvityksen mahdollisista korjaustarpeista niillä alueilla, joissa sateista kärsittiin eniten. Tuomola kertoo, että selvitys valmistuu tammikuussa, ja joihinkin korjaustöihin on varauduttu ensi vuoden talousarviossa.


Ei yleistä korvausvelvollisuutta

Kaupunginlakimies Miia Luukko kertoo, että yhteisten korvausperiaatteiden laatiminen oli hankalaa, sillä kaikki vahingot ovat erilaisia.

Hän huomauttaa, ettei valtiolla tai kunnilla ole yleistä korvausvelvollisuutta esimerkiksi rankkasateiden aiheuttamien tulvien takia. Korvauksen saaminen edellyttää siis selvän laiminlyönnin osoittamista.

Myös tilanteen poikkeuksellisuus voi poistaa korvausvastuun tai ainakin vähentää sitä.

Luukko kertoo, että korvausperiaatteet lähetetään tiedoksi kaikille korvausvaatimuksen esittäneille ja myös niille, jotka ilmoittivat vahingoista rankkasateiden jälkeen.

Korvausvaatimukset käsitellään kukin erikseen. (HäSa)