Uutiset

Tunarointi ei käy ydinvoimatyömaalla

Maailman suurimmaksi mainittu ydinvoimala Olkiluodon kolmosyksikkö nousee parhaillaan Eurajoelle Rauman pohjoispuolelle.

Suomen viidennen ydinvoimalan rakentaminen kangerteli jo ennen varsinaisia rakennustöitä. Rakentamispäätös oli vuosien työn ja tuskan takana. Poliitikkojen lyhytnäköisyydestä maksetaan nyt kallista hintaa, kun laitoksen tehoja tarvittaisiin jo kipeästi energiahuollossa. Kuudetta ydinvoimalaa kaivataan ajoin ennen viidennen valmistumista!

Alun perin Olkiluodon uuden voimalan piti olla valmiina sähköntarvetta tyydyttämään vuonna 2009. Tavoitteesta on asteittain jouduttu tinkimään ja viimeisin arvio valmistumisajankohdaksi on vuodenvaihde 2010-2011.

Keväällä laitoksen valutöissä käytetty betoni paljastui tarkoitukseensa kelvottomaksi. Valut myöhästyivät pahasti. Säteilyturvakeskus on ripittänyt rakentajia sittemmin raskaamman jälkeen; säteilyturvallisuudesta vastaavan viranomaisen mukaan rakentamisen laatu ei ole vastannut alan vaatimuksia.

Lisäksi EU:n komissiossa on selvitetty, onko Ranskan valtio avustanut laittomasti sikäläistä laitostoimittajaa, jonka vastuulla on muun muassa Olkiluodon uusi reaktori.

Ydinlaitoksen toimittaa TVO:lle ranskalainen Areva yhdessä saksalaisen Siemensin kanssa.

Syyskuussa Teollisuuden Voima ulkomaisine laitetoimittajineen ripotteli tuhkaa ylleen ja lupasi, että niin suunnittelua kuin rakentamisen pelisääntöjäkin terävöitetään. Mitä on sen jälkeen tapahtunut? Viimeksi kerrottiin uudesta myöhästymisen syystä: pääkiertoputkistojen teräsvalukappaleet valetaan uudelleen.

Valvonta ydinlaitostyömaalla on ilmeisesti jo kunnossa ja kaikki kömmähdykset korjataan, joskin ne olisi luonnollisesti pitänyt estää jo ennakolta. Sutta on aina kaksin verroin hankalampaa – ja kalliimpaa korjata kuin rakentaa kokonaan uutta.

Eikä tarvitse kahta kertaa kysyä, onko ydinvoimala rakennettava huolellisesti, viimeisen päälle ja mikäli mahdollista vieläkin paremmin. Ydinvoimalaa rakennettaessa ja luonnollisesti myös myöhemmin käytettäessä kaiken pitää perustua turvallisuuden moninkertaiseen varmistamiseen.

Olkiluodon rakentamista seurataan kansainvälisesti erittäin tarkasti. Esimerkiksi Saksassa kiistellään ydinvoiman tulevaisuudesta ja tuontienergiasta – Olkiluoto nähdään siellä esimerkkinä ydinlaitosrakentamisesta, mikä lataa lisää paineita rakentajille ja suunnittelijoille.

Yli kolme miljardia euroa maksava voimala on Suomen kaikkien aikojen suurin rakennustyö.

Selitys – iso työmaa – isot toleranssit ei käy ilmeisten laiminlyöntien selitykseksi. Pikemminkin valtavien mittasuhteiden takia jokainen pienikin virhe kostautuu korkojen kanssa. Olennaista isollakin työmaalla on, että kaikki kantavat vastuunsa.

Ranskalainen Areva vaihtoi joulukuussa voimalaitoshankkeen vetäjän. Tehtävän otti vastaan Philippe Knochen, 37. On kuitenkin selvää, ettei pelkkä yhden johtajan vaihtaminen riitä, elleivät hänen alaisensa lopeta tunarointiaan.

Päivän lehti

23.10.2020

Fingerpori

comic