fbpx
Uutiset

Tunnelihankinnasta tuli yksi oikaisuvaatimus

Moottoritien katteen rakentaminen saattaa seisahtua pitkäksi toviksi jo ennen alkamistaan, sillä Soraset oy on tehnyt tunneliurakan hankintapäätöksestä oikaisuvaatimuksen yhdyskuntalautakunnalle ja selvityspyynnön markkinaoikeudelle.

Tämä saattaa lykätä moottoritien katteen rakennustöiden aloitusta jopa vuodella.

Yhdyskuntapalvelujen tilaajajohtaja Päivi Saloranta päätti muutama viikko sitten, että tunneli- ja siltaurakka menee kuudesta tarjoajasta YIT:lle.

Hankinnan hinnaksi tulisi noin 29 miljoonaa, josta kaupungin piikkiin menisi vajaat 12 miljoona euroa.

– Vielä en ole ehtinyt kovin syvällisesti paneutua oikaisuvaatimukseen, mutta se näyttää perustuvan enemmänkin laadullisiin kysymyksiin kuin hintaan, Päivi Saloranta sanoo.

Moottoritien katteen tunneli- ja siltaurakassa painotettiin erityisesti laatua, koska tunnelin turvallisuus pitää varmistaa.

– Laadun painoarvo oli 40 prosenttia. Laatukysymyksiä on tosin aika vaikea vertailla paperilla.

Tarjoukset käsitteli sitä varten nimetty työryhmä ennen kuin Saloranta teki hankintapäätöksen.

Ylimääräinen kokous
Yhdyskuntalautakunnalla on tiistaina kokous, mutta viime viikon lopulla tullutta oikaisuvaatimusta ei ehditä valmistella tähän illan kokoukseen. Lisää oikaisuvaatimuksia ei ole tulossa, koska kahden viikon määräaika on mennyt umpeen.

– Keskustelen lautakunnan jäsenten kanssa ylimääräisen kokouksen järjestämisestä kuunvaiheessa, ettei asian käsittely viivästy ainakaan lautakunnan kokousaikataulun vuoksi.

Saloranta muistuttaa, että tarjoukset ovat määräajan voimassa.

– Ne ovat voimassa puoli vuotta tammikuusta. Näin monimutkaisen tarjouksen tekeminen on yrityksille kallista. Voi olla, etteivät ne uskalla lähteä uusintakierrokselle.

Pitkät käsittelyajat
Virallisesti kaupungille ei ole tullut tietoa, että markkinaoikeuteenkin on tehty selvityspyyntö.

– Sieltä ei ole vielä tullut meille lausuntopyyntöä, mutta oikaisuvaatimuksesta on luettavissa, että asia on vireillä markkinaoikeudessa, Päivi Saloranta kertoo.

– Kun pyyntö tulee, annamme lausunnon, jota varmaan perustellaan samoin kuin päätöstä, joka tehdään oikaisuvaatimuksesta.

Yhdyskuntalautakunta voi hyväksyä tai hylätä oikaisuvaatimuksen. Tästä päätöksestä on mahdollista tehdä valitus Hämeenlinnan hallinto-oikeuteen.

Markkinaoikeuden ja hallinto-oikeuden prosessit ovat erillisiä. Yhtä aikaa voi olla valitus sekä markkinaoikeudessa että hallinto-oikeudessa.

Molemmissa valitusasian käsittely kestää kuukausia. Markkinaoikeuden keskimääräinen käsittelyaika oli viime vuonna kymmenen kuukautta ja hallinto-oikeuden 7,5 kuukautta.

– Siinä vaiheessa, kun annamme lausuntoa markkinaoikeudelle, käymme sen kanssa keskustelua siitä, pitääkö hankinta keskeyttää, vai voiko asiaa viedä eteenpäin markkinaoikeuden prosessista huolimatta, Päivi Saloranta ennakoi.

Hankintapäätös oli ehdollinen. NCC:n hallitukselta odotetaan yhä periaatepäätöstä moottoritien katteen rakentamisesta. Lisäksi valtuustolta tarvittaisiin tunneliurakkaan lisämääräraha tälle vuodelle. (HäSa)

Menot