Uutiset

Tunteet kuumenevat vallikentillä

Tunteet vaalikentillä käyvät kuumina, niin paikallisesti kuin valtakunnallisestikin. Maanantaina Kanta-Hämeessä taivasteltiin Hämeen Sanomien teettämän gallupin tulosta.

Tutkimus- ja Analysointikeskukselta tilattu kyselytutkimus antoi perussuomalaisille peräti 23,5 prosentin kannatuksen. Kokoomus jäi runsaaseen 19 prosenttiin, keskustan tulos oli lähes 18 prosenttia ja SDP:n kannatusluvut putosivat alle 16 prosentin.

Virhemarginaali tutkimuksessa oli plus/miinus 4,3 prosenttia.

Mikään kyselytutkimus ei anna pilkuntarkkaa tulosta. Heitot saattavat olla ääritapauksissa isojakin. Poliittisen ilmaston puntareina ne kuitenkin toimivat. Hämeen Sanomienkin tulos vahvistaa valtakunnallista trendiä.

Perussuomalaisten kannatus on historiallisen hurjaa vielä vaalienalusviikolla. Kokoomus, keskusta ja SDP kuuluvat menettäjiin. Protestihenki elää nyt valtakunnassa voimakkaana.

Asiantuntijat ovat monesti todenneet, että vaaleissa halutaan olla voittajan puolella. Nyt käydään kuitenkin niin erikoiset vaalit, ettei tämä lainalaisuus välttämättä päde.

Jo ennakkoäänestyksen voimakas kasvu voi kieliä siitä, että kolmen edellä mainitun puolueen kannattajat ovat lähteneet gallup-tulosten pelästyttäminä liikkeelle. Perussuomalaisten kannattajathan eivät ole perinteisesti kuuluneet ennakkoäänestäjiin.

Kaiken lisäksi kolmannes äänestäjistä on vielä epävarma valinnastaan. Niin puolue kuin ehdokaskin ovat hakusessa.

Epävarmuus ja uudet asetelmat ovat omiaan ruokkimaan yllättäviä tuloksia, puoleen jos toiseen.

Monet poliittiset lainalaisuudet ovat jo tässä vaiheessa menneet uusjakoon. Aina ennenhän on puhuttu, miten puolueet lihovat oppositiossa, eritoten johtava oppositiopuolue.

Nyt SDP:lle on käynyt oppositiossa köpelösti. Kannatus on ollut jokaisessa kyselytutkimuksessa vuoden 2007 vaalitulosta alempi.

Perussuomalaisten suosio on oppositiossa kasvanut. Puolueohjelman ansiota se ei ole, vaan vaali- ja puoluerahoitussotkut sekä yleinen politiikan vastainen ilmapiiri löytyvät Timo Soinin joukkojen nosteen takaa.

Kutkuttava tilanne näkyy vaalikentillä monella tavalla. Tunteet ovat paikka paikoin kuumenneet yli. Mari Kiviniemestä (kesk.) on tehty pilajulisteita, Päivi Räsäsen (kd) vaalijulisteisiin on piirretty hakaristejä ja keskustan afrikkalaistaustaisen ehdokkaan julisteita on sabotoitu. Myös vihapuheet ja jopa väkivallalla uhkailu ovat lisääntyneet netin keskustelupalstoilla.

Suomessa on käyty usein vaalien alla kiivaita sanallisia yhteenottoja, mutta nyt on menty monin paikoin hyvän maun yli. Rikosilmoituksiakin on tehty useita. Puolueiden puheenjohtajat ovat jo ehtineet esittää huolestumisensa tilanteesta ja kyselleet, että mistä tässä kaikessa on kyse.

Toivon mukaan tapaukset ovat yksittäisiä ja suomalaiset ymmärtävät vastakin kansanvallan arvon ja käyttäytyvät sen mukaisesti.