fbpx
Uutiset

Tunteet kuumenivat viimeisessä puheenjohtajatentissä – Antti Rinne syytti Petteri Orpon kokoomusta: "Teidän arvovalinnat ovat tosi kovat"

Ylen vaalitentissä puolueiden puheenjohtajat ottivat viimeistä kertaa mittaa toisistaan ennen sunnuntain eduskuntavaaleja.
Antti Rinne (sdp.) syytti kokoomusta kovista arvoista. Arkistokuva. Kuva: Timo Marttila
Antti Rinne (sdp.) syytti kokoomusta kovista arvoista. Arkistokuva. Kuva: Timo Marttila

Ylen vaalitentissä oli selvästi nähtävissä, että eduskuntavaalit ovat kolmen päivän päästä.

Heti tentin alussa kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo ja sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne ottivat yhteen Suomen talouspolitiikasta.

Orpo peräsi Rinteeltä vastuullista talouspolitiikka.

– Meillä on iso arvoero. Sinä olet valmis keventämään rikkaiden verotusta. Me ollaan valmiita laittamaan ikäihmisten asioita kuntoon ja me halutaan parantaa opiskelijoiden ja lapsiperheiden toimeentuloa, Rinne vastaa Orpolle.

Kyseessä on Rinteen mukaan arvovalinta.

– Teidän arvovalinnat ovat tosi kovat, Rinne toteaa.

Orpon mukaan tämä ei pidä paikkaansa.

– Me ollaan saatu tällä hallituskaudella Suomeen 140 000 uutta työpaikkaa. Se on parasta tasa-arvotyötä, että voidaan pitää heikommista huolta ja että voidaan huolehtia vanhusten ja lasten palveluista, Orpo sanoo.

Halla-ahoa haastetaan

Välillä jopa kiivaaksi väittelyksi kehittyvässä tentissä näkyy Ylen tuore puoluegallup. Siinä perussuomalaiset ovat nousseet toiseksi suosituimmaksi puolueeksi ohi kokoomuksen.

Perussuomalaisten puheenjohtajaa Jussi Halla-ahoa haastetaan kovaa eri tahoilta, kun puhe kääntyy siihen, ovatko muut puolueet valmiit tekemään hallitusyhteistyötä perussuomalaisten kanssa.

Jussi Halla-ahon (ps.) mukaan puolueilla on vapaa valinta, jos ne eivät halua tehdä perussuomalaisten kanssa hallitusyhteistyötä. Arkistokuva. Kuva: Joel Maisalmi
Jussi Halla-ahon (ps.) mukaan puolueilla on vapaa valinta, jos ne eivät halua tehdä perussuomalaisten kanssa hallitusyhteistyötä. Arkistokuva. Kuva: Joel Maisalmi

Antti Rinne ilmoittaa käsiäänestyksessä, ettei sdp ole valmis hallitusyhteistyöhön perussuomalaisten kanssa, mutta Rinteen mukaan kaikilla puolueilla on samat mahdollisuudet vaikuttaa, tulevatko ne hallitukseen, jos sdp on hallitustunnustelija.

Rinteen mukaan arvot ratkaisevat.

Vasemmistoliiton Li Andersson on kannassaan suorempi kuin Rinne, kun kyseessä on hallitusyhteistyö perussuomalaisten kanssa.

Andersson syyttää, että perussuomalaiset on ollut mukana hallituksessa tekemässä leikkauspolitiikka, jonka seurauksena lähes 40 000 ihmistä on tippunut köyhyysrajan alapuolelle.

Andersson myös syyttää, että Halla-ahon perussuomalaiset haluavat lopettaa humanitaarisen maahanmuuton kokonaan.

– Käytännössä se tarkoittaa selkosuomeksi, ettei haluta lainkaan auttaa hädässä olevia ihmisiä, Andersson sanoo osoittaen sanansa Halla-aholle.

Halla-aho kiistää Anderssonin väitteet.

Halla-aho mukaan se on puolueiden vapaa valinta, jos ne eivät halua tehdä perussuomalaisten kanssa hallitusyhteistyötä, koska puolue “haluaa vähentää Suomen kannalta haitallista maahanmuuttoa”.

Vaaliväittelyssä käsiteltiin talouspolitiikan ja hallituskuvioiden lisäksi muun muassa turvallisuuspolitiikka ja maahanmuuttoa.

Viimeiseen puoluejohtajien yhteiseen vaalitenttiin osallistuivat puolueiden puheenjohtajat Antti Rinne (sdp.), Jussi Halla-aho (ps.), Petteri Orpo (kok.), Li Andersson (vas.), Juha Sipilä (kesk.), Pekka Haavisto (vihr.), Sari Essayah (kd.), Sampo Terho (sin.) ja Anna-Maja Henriksson (rkp.).

Sdp edelleen kärjessä

Ylen torstaiaamuna julkaisemassa gallupissa mikään puolue ei päässyt yli 20 prosentin kannatukseen.

Sdp piti edelleen kärkipaikkaa 19,0 prosentin kannatuksella.

Toiseksi kyselyssä oli kivunnut perussuomalaiset 16,3 prosentin osuudella. Jussi Halla-ahon luotsaama puolue nosti kannatustaan 1,2 prosenttiyksikköä verrattuna Ylen edelliseen mielipidetiedusteluun.

Seuraavina gallupissa olivat kokoomus (15,9 %), keskusta (14,5 %) ja vihreät (12,2 %).

Tulosten virhemarginaali on suurimpien puolueiden osalta 2,3 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Eduskuntavaalien ennakkoäänestys päättyi tiistaina. Ennakkoon äänensä antoi yli 1,54 miljoonaa, mikä on 36 prosenttia kaikista äänioikeutetuista.

Eduskuntavaalit pidetään sunnuntaina 14. huhtikuuta.

Menot