fbpx
Uutiset

"Tuntematon esine" sabotoi Saudi-Arabian öljytankkereita – Iskut ovat provokaatiota, johon on motiviit monilla, tutkija sanoo

EU-mailla on mahdollisuus rauhoittaa Persianlahden kiristyvää tilannetta, tutkija arvioi. Sekä Yhdysvaltojen ja Iranin että Saudi-Arabian ja Iranin välit ovat viime viikkoina tulehtuneet entisestään. Iskut öljytankkereihin lisäävät jännitteitä ja nostavat öljyn hintaa.
Yhdysvaltojen lentotukialus USS Abraham Lincoln saapui viime viikolla Omaninlahdelle. Yhdysvallat lähetti aluksen alueelle Iranin ja Yhdysvaltojen kiristyneen tilanteen vuoksi. Kuva: Suez Canal Authority HANDOUT
Yhdysvaltojen lentotukialus USS Abraham Lincoln saapui viime viikolla Omaninlahdelle. Yhdysvallat lähetti aluksen alueelle Iranin ja Yhdysvaltojen kiristyneen tilanteen vuoksi. Kuva: Suez Canal Authority HANDOUT

Sabotaasi-iskuilla saudiarabialaisiin tankkereihin pyritään sotkemaan ja kiristämään entisestään jännitteistä tilannetta Lähi-idässä, tulkitsee vanhempi tutkija Toni Alaranta Ulkopoliittisesta instituutista.

– Yleensä tällaisella sabotaasilla pyritään provosoimaan eri osapuolia, Alaranta toteaa.

Kaksi saudiarabialaista öljytankkeria joutui sunnuntaina sabotaasihyökkäysten kohteeksi, Saudi-Arabia kertoo.

Toinen tankkereista oli matkalla saudiarabialaiseen Ras Tanuran satamaan, josta sen oli määrä kuljettaa raakaöljyä Yhdysvaltoihin.

Omaninlahdella hyökättiin sunnuntaina yhteensä neljää kauppa-alusta vastaan Yhdistyneiden Arabiemiraattien rannikolla, Arabiemiraatit kertoivat eilen sunnuntaina.

Toistaiseksi iskuista on enemmän hämärän peitossa kuin tiedossa.

Nimettömästi uutistoimisto Reutersille puhunut iranilainen poliitikko sanoi, että iskun takana saattavat olla sabotoijat ulkopuolisesta valtiosta.

Saudi-Arabia tai Iran ei ole lausunut mitään muuta iskujen tekijöistä.

Myöskään Ulkopoliittisen instituutin Alaranta ei halua spekuloida sitä, kuka iskujen takana saattaisi olla.

– Motiiveja provokaatiolle on lukemattomilla toimijoilla, joten nykyisten tietojen valossa olisi täyttä arvailua pohtia tekijöitä.

“Vakavia vaurioita”

Arabiemiraattien mukaan iskuissa ei tullut henkilövahinkoja, eikä mereen vuotanut öljyä.

Vaikka iskuista tankkereihin ei seurannut öljyvuotoja, alukset saivat Saudi-Arabian mukaan “vakavia vaurioita”.

Tankkeriyhtiön mukaan laivan runkoa vaurioitti “tuntematon esine”.

Yhdysvaltain merenkulun hallinto ei ole toistaiseksi lainkaan vahvistanut Saudi-Arabian raportoimia sabotaasi-iskuja, mutta se on kehottanut alueella liikkuvia aluksia varovaisuuteen.

Aiemmin toukokuussa Yhdysvallat varoitti, että Iran saattaa häiritä Yhdysvaltain kauppa-aluksia Lähi-idän merialueilla.

Iran luonnehti sunnuntain iskuja lausunnossaan huolestuttaviksi ja vaati niistä selvitystä.

Iskut tehtiin Arabiemiraatteihin kuuluvan Fujairan sataman edustalla. Satama sijaitsee Hormuzinsalmella, joka on kapea vesiväylä Iranin ja Arabiemiraattien välissä.

Alueen osapuolet sanovat, että iskut heikentävät öljyviennin vakautta.

– Kansainvälisellä yhteisöllä on yhteinen vastuu turvata merenkulku ja öljytankkerien turvallisuus, Saudi-Arabian energiaministeri Khalid al-Falih sanoi.

Jännitteet kiristyvät

Iranin ja Yhdysvaltojen sekä Iranin ja Saudi-Arabian välit ovat kiristyneet viime viikkoina entisestään, Ulkopoliittisen instituutin Toni Alaranta sanoo.

Taustalla on Alarannan mukaan etenkin Yhdysvaltojen kiristyneet toimet.

– Näitä ovat muun muassa Yhdysvaltojen asettuminen näkyvästi Saudi-Arabian puolelle, Irania osin hallinnoivan vallankumouskaartin poikkeuksellinen nimeäminen terroristijärjestöksi ja USA:n laivaston vyöryttäminen Persianlahdelle.

Hiljattain Yhdysvallat myös kiristi talouspakotteitaan Irania vastaan ja tunnusti kansainvälisen oikeuden vastaisesti Syyrialle kuuluvat Golanin kukkulat osaksi Israelia, Alaranta muistuttaa.

Saudien ja Arabiemiraattien välejä taas hiertää entisestään esimerkiksi Jemenin konflikti.

Kahden kuukauden aikauhkaus

EU-mailla on nyt merkittävä rooli jännitteiden purkamisessa, Alaranta sanoo.

Yhdysvallat vetäytyivät runsas vuosi sitten Iranin kanssa solmitusta ydinasesopimuksesta, jonka on tarkoitus estää Irania kehittämästä ydinasetta. Vastapainoksi Iranille on luvattu, että sitä vastaan ei aseteta talouspakotteita.

Viime viikolla Iran sanoi, että se lakkaa noudattamasta osaa sopimuksen ehdoista vastatoimena Yhdysvaltojen vuoden takaiselle vetäytymiselle sopimuksesta.

Iran antoi kahden kuukauden aikarajan, jonka jälkeen se aikoo rikastaa uraania sopimuksen vastaisesti, jos Euroopan valtiot eivät lupaa Iranille kaupankäynnin maan kanssa jatkuvan.

EU-maat pysyttelevät yhä ydinasesopimuksessa, mutta Yhdysvaltojen Iraniin kohdistamat talouspakotteet vaikuttavat myös Euroopan kaupankäyntiin Iranin kanssa, koska Yhdysvallat on estänyt lähes kaiken rahaliikenteen Iraniin.

Alarannan mukaan EU-mailla on mahdollisuus rauhoitella Irania. Maan uhkaus uraanin rikastamisesta on hänen mukaansa etupäässä retoriikkaa Yhdysvaltojen kiristyneitä otteita kohtaan.

– Viimeisen vuoden ajan Iran on toiminut varsin maltillisesti, koska EU-maat ovat pysytelleet ydinasesopimuksessa. Tilanne voi rauhoittua, jos EU-maat viestivät sopuisasta jatkosta, Alaranta arvioi.

EU-maat voivat Alarannan mukaan vaikuttaa myös siihen, ettei Lähi-idässä muodostu Iran vastaan länsimaat -asetelmaa, mihin Yhdysvaltojen toimet ovat viime viikkoina johtaneet.

Öljy kallistuu, pörssit laskevat

Uutiset tankkeri-iskuista saivat öljynhinnan nousuun.

Arabiemiraattien pörssit taas avautuivat liki kahden prosentin pudotuksiin maanantaiaamuna.

Öljyhintoja ovat pitäneet entuudestaan koholla Yhdysvaltain pyrkimykset estää kaikki Iranin öljynvienti. Yhdysvallat pyrkii vähentämään myös Venezuelan öljyvientiä.

Alkuvuonna öljyntuottajamaiden yhteistyöjärjestö Opec alkoi rajoittaa öljyntuotantoa. Analyytikot uskovat, että Opec jatkaa tuotannon rajoittamista, kun sen jäsenet tapaavat kesäkuussa.

Hintojen nousua on toisaalta hidastanut Kiinan ja Yhdysvaltain kauppasota. Niiden osuus koko maailman öljynkulutuksesta on yli 34 prosenttia.

Menot