Uutiset

Tuntemattomat lennokit eivät aiheuta päänvaivaa Suomen ydinvoimaloille

Ranska on ilmoittanut aloittavansa turvallisuusohjelman, jolla se yrittää havaita paremmin ja torjua maan ydinvoimaloiden yllä lentäviä miehittämättömiä lennokkeja. Maa aikoo laittaa ohjelmaan kiinni miljoona euroa ja jakaa tiedot muiden Euroopan maiden kanssa, kertoo AFP.

Tuntemattomilla lennokeilla on rikottu Ranskan ydinvoimaloiden ympärillä olevaa lentokieltoaluetta noin parikymmentä kertaa loka-marraskuun aikana. Lentokieltoalueen säde Ranskassa on AFP:n mukaan 2,5 kilometriä ja korkeus kilometrin.

Asiantuntijoiden mukaan lennokit eivät ole aiheuttaneet välitöntä uhkaa maan ydinvoimaloille.

Teollisuuden voiman TVO:n viestintäpäällikkö Pasi Tuohimaa sanoo, ettei Suomessa ole ollut vastaavia ongelmia. Hän ei halua puhua tarkkaan ydinvoimaloiden turvallisuusasioista, mutta sanoo TVO:n olevan tietoinen ja seuraavan Ranskan tilannetta.

– Mitään syytä huoleen ei Suomessa ole. En oikein edes ymmärrä, jos lennokissa on kamera ja se kuvaa, niin mitä tietoja se saisi, mitä ei normaalisti saisi. Voit mennä Googleen ja katsoa ilmakuvaa TVO:n voimaloista.

Tuohimaan mukaan Ranskan ydinvoimapolitiikka on hyvin erilaista kuin esimerkiksi Suomessa. Esimerkiksi tiedottaminen Suomessa on Tuohimaan mukaan läpinäkyvää.

– Täytyy muistaa, että Ranskassa ydinvoimalaitokset on vähän erilaisia kuin Suomessa. Suomessa tehdään sähköä. Ranska on ydinasevaltio. Siellä on ydinvoimaloihin liittyy ydinteknologia ja sitä myötä toisenlainen lainsäädäntö.

Viestintäpäällikkö pohtii, että Ranskassa miehittämättömillä lennokeilla on luultavasti yritetty tuoda esille mahdollisia turvallisuusuhkia ja herättää keskustelua.

Suomessa ydinvoimaloiden ympärillä on lentokieltoalue, joka ulottuu kahden kilometrin korkeuteen ja neljän kilometrin säteelle.

Lue AFP:n juttu aiheesta!

Asiasanat