Uutiset

Tunturipolku johtaa Naavaan

Kesällä avajaisiaan viettävä Pyhä-Luoston luonto- ja kulttuurikeskus Naava saa Hämeen ammattikorkeakoulun opiskelijoiden tekemän tilataideteoksen.

Hamkin Wetterhoffin tekstiilimuotoilun opiskelijaryhmä on ideoinut tekstiiliteoksen, jolla on korkeutta yli neljä metriä ja pinta-alaa 25 neliömetriä.

Metsähallituksen tilaaman teoksen työnimi on Naava, tulevan sijoituspaikkansa mukaan. Teoksen luonnos on kuitenkin nimeltään Tunturipolku.

-Nimeä teoksella ei vielä ole, kun emme tiedä, millaiselta se näyttää valmiina. Lopullisen nimen annamme, kun teos on valmis, opiskelijat kertovat.


Valo kuultaa ?ikkunasta

Naava-teosta tekevät vuonna 2009 aloittaneet muotoiluopiskelijat Jennika Jokinen, Tytti Lovikka, Emilia Rehnström, Jenna Tiimo, Hanna-Pauliina Linnero, Ellamari Vierikko ja Päivi Tervapuro.

Pääväreiltään teoksesta tulee valoisan vaalea ja kolmesta materiaalikerroksestaan huolimatta läpikuultava. Ikkunan eteen sijoitettuna tilateoksen läpi pilkistää luonnonvalo, joka liittää teoksen pohjoisen luontoon.

-Pintoihin tulee reikiä, jotta teokseen saadaan lisää läpikuultavuutta. Paljon tulee olemaan tuftausta eri materiaaleista.

Vaalea verho symboloi lumipeitettä, karkeapintaisissa materiaaleissa on naavan vihreyttä. Lopullisessa teoksessa on muistumat kaikista vuodenajoista, talvesta, keväästä, kesästä, syksystä.


Tekstiili tehdään ?kestämään

Metsähallituksen uusin luonto- ja kulttuurikeskus Naava sijaitsee keskellä Pyhätunturin matkailukeskusta.

Tilaajan toivomuksen mukaisesti työhön tulee kolmiulotteista karheutta ja siinä käytetään pelkkiä luonnonmateriaaleja eli pellavaa, puuvillaa ja villaa.

Valmistuksessa käytetään myös uusia tekstiilimateriaalin työstämisen tekniikoita.

Naavan pysyvään näyttelyyn tuleva tilatekstiili on osa Pyhä-Luoston tunturialueen syntyhistoriaa, geologiaa, luontoa ja kulttuurihistoriaa esittelevää elämyksellistä luontokeskusta.

Luontokeskuksen ideaan kuuluu, että näyttelyyn voi tutustua monin aistein, kokien ja kosketellen.

-Pysyvässä näyttelyssä teoksen pitää kestää 20 vuotta. Sen pitää kestää koskettelua ja olla paloturvallinen. Teoksen eteen tulee lukupaikka, joten siellä liikkuu paljon ihmisiä.


Tarjouskilpailukin ?opetti ryhmää

Metsähallitus tilasi tilatekstiilin Hamkin Wetterhoffilta tarjouskilpailun perusteella. Seitsemän opiskelijaa tekee tekstiilin yhteisprojektina, jossa he käytännön tekemisen lisäksi oppivat projektityöskentelyä.

-Onhan tämä erilaista kuin normaalisti teemme. Ryhmässä oppii ryhmätyöskentelyä ja tekemään kompromisseja.

He osallistuivat tekstiilin suunnitteluun tarjousvaiheesta lähtien. Valmistusvaiheessa he saavat kokemusta yhteistyöstä tilaajan kanssa ja tämän asettamien vaatimusten huomioon ottamista työssään.

Naavaan tulee myös myymälä, jonne Hamkin muotoilun lasi- ja keramiikkaopiskelijat suunnittelevat lasi- ja keramiikkatuotteita. Tekstiiliverstaassa puolestaan on kehitteillä sinne Naava-huiveja. (HäSa)