Kolumnit Uutiset

Tuokaa minulle suomi–himanen–suomi-sanakirja

Filosofi Pekka Himasen ei kannata repiä aina niin tyylikästä kaulahuiviaan. Monet väärinymmärretyt nerot ovat olleet omana aikanaan aliarvostettuja. Voi vielä tulla sellainen aika, kun päivitellään, että Himanenhan näki tämän kaiken jo ennen muita.

Himasen ja arvostetun sosiologin Manuel Castellsin johtaman tutkimusryhmän tuotos Kestävän kasvun malli julkistettiin torstaina Helsingissä.

Olisi toivonut, että edes itse tekijä ei olisi jo päässyt taannoisen mediakohun yli. Himanen kirjoittaa, että ”media kulkee lukijoiden ja katsojien määrän romahtaessa kohti yhä henkilöhyökkäävämpää tyyliä, jossa sisältökeskustelun ohittavat hyökkäykset, joita ajavat jyrkentyneet poliittiset motiivit” (lyhennetty lainaus).

Näin arkipäivän mediatyöläisen näkökulmasta olisi joskus hauska nähdä ne ”poliittiset motiivit”. Salaliittoteorioita piisaa, mutta ei niillä sentään pidä ihan kaikkea selittää.

Enemmänkin taitaa olla kysymys median muuttumisesta, siitä, ettei julkinen keskustelu ole nettiaikana enää kenenkään hallinnassa. Himanen syyttää yleistäen mediaa, vaikka hänen tulevaisuusorientoituneena tutkijana pitäisi koko ajan kyseenalaistaa koko median käsite.

Himasen perusongelma on samaa sukua kuin se, mistä hän mediaa syyttää: tutkimushankkeen takana saattoi sokea Reettakin nähdä poliittiset motiivit. Raportti on pääministeri Jyrki Kataisen (kok.) tilaama, eli tilaustyö.

Miten muut tutkijat, jotka ovat ainoita oikeita raportin arvioitsijoita, voisivat nähdä sen muussa valossa kuin mittatilaustyönä.

Ei myöskään ole median vika, jos arvovaltainen professori luonnehtii joitakin kohtia raportista ”puppugeneraattorin suoltamiksi”.

Tutustuin kohtalaisen tarkasti ja kärsivällisesti aikaisemmin julkaistuun väliraporttiin, Siniseen kirjaan ja äskettäiseen hallituksen tulevaisuusselontekoon, jossa Himasen ryhmän osuutta oli kokonaista 2 sivua noin 60 sivun selonteossa.

Sininen kirja oli silkkaa sanallista höttöä.

Sehän ei ole uutinen, että uutistoimittaja ei jotakin ymmärrä. Myöhemmin helpotuksekseni kuulin, ettei anti mennyt perille kaikille viisaammillekaan.

Pääministeri Katainen toivoo, että mahdollisimman moni lukee nyt julkaistun reilusti yli 300-sivuisen raportin. Lupaan ainakin yrittää.

Alkuunkin on jo päästy: jopa mielenkiintoiselta vaikuttaa ajatus, jonka mukaan hyvinvointiyhteiskunta on keskittynyt liikaa pahoinvoinnin poistamiseen. Sitä vastoin pitäisi kuulemma keskittyä hyvinvoinnin lisäämiseen. Tutulta tuntuu.

Eikös joku puhunut siitäkin, että pitäisi mieluummin hoitaa terveyttä kuin sairauksia? Niin tietysti. Siitä vain seuraa kysymys: Mikä sairaus jätetään ensimmäiseksi hoitamatta? Jatkoksi: voiko terveyden hoitamisen jättää pelkästään ihmisten omalle vastuulle?

Lukemisen alkuun auttaisi, jos käytettävissä olisi suomi–himanen–suomi-sanakirja.

Päivän lehti

30.11.2020

Fingerpori

comic