Kolumnit Uutiset

Tuoko Goodman kuhinaa keskustaan?

Hämeenlinnan keskustassa ei juuri tällä hetkellä voi välttyä tietynlaiselta lopun ajan tunnelmalta. Eilen markkinapäivänä ja esimerkiksi viime perjantain pimeän kaupan illassa keskusta kuhisi, mutta muuten miljöö on väkisin alakuloinen.

Syynä tähän on tietysti se, että keskeinen liikepaikka eli vanha Sokoksen kiinteistö tyhjenee hyvää vauhtia ja naapurin eli vanhan Centrumin puolellakin on loppuunmyynti-lappuja ikkunoissa.

Liikkeet eivät siirry kauas, muuttomatka uuteen Goodmanin kauppakeskukseen on muutama sata metriä. Mutta onko se liian pitkä Reskalle ja torin ympäristöön jäävien liikkeiden kannalta?

Nuorisolle pitänee kertoa, että keskustan liikekorttelin kulta-aikaan vierekkäiset Sokos ja Centrum houkuttelivat kansaa kauempaakin sivukyliltä kaupungille ja nimenomaan keskustaan.

E-osuusliike luopui Centrumeista jo 1980-luvun lopussa, ja myöhemmin Hämeenlinnan Sokoskin typistyi täysimittaisesta tavaratalosta suppeamman valikoiman vaate- ja kosmetiikkakaupaksi.

Sokoksen taru on ainakin toistaiseksi Hämeenlinnassa kokonaan lopussa, kun uuteen Goodmaniin tulee sen korvaajaksi Marks&Spencerin liike ja Emotion.

Sunnuntain Helsingin Sanomissa oli mielenkiintoinen juttu tavaratalojen alamäestä. Esimerkkinä oli Suomen oloissa suurin ja kaunein eli Stockmann.

Tavaratalojen kulttuurihistoriaa tutkinut Anna Kortelainen kertoo jutussa, että tavaratalo oli aikoinaan 150 vuotta sitten mullistava ilmiö.

Tavaratalot olivat kaupungeissa ensimmäisiä julkisia tiloja, jotka oli rakennettu naisia ja nimenomaan naisia varten. Naiset nähtiin itsellisinä, omia rahojaan ja rahankäyttöään hallitsevina kuluttajina.

Kortelaisen mukaan tavaratalojen aika ei ole ohi, vaikka niin meillä kuin muuallakin automarketit ja nettikauppa puristavat ne ainakin tilapäisesti ahtaalle. Hän uskoo, että lähestymme ääripäätä, ja sen jälkeen virta kääntyy. Ehkä kohta taas haluamme, että meitä palvellaan ja ihan henkilökohtaisesti.

Meidän hämeenlinnalaisten helmasynti on valittaa aina ja kaikesta. Kaikki oli paremmin eilen, ja vielä paremmin toissapäivänä. Mikään ei saisi muuttua, eikä mihinkään ainakaan saisi tehdä mitään uutta.

Pois se minusta. Vaikka siis haikailenkin menneiden sokosten ja centrumien perään, en millään muotoa paheksu uutta kauppakeskusta. Ainakin nuoret odottavat Goodmanin avajaisia jo kiihkeästi, ja emmeköhän me muutkin sinne tiemme löydä.

Toivottavasti keskustan tyhjät tilatkin täyttyvät. Eivätkä kaikki keskustan yrittäjät suinkaan ole lyömässä hanskoja tiskiin. Hämeen Sanomat selvitti kesällä, mitkä liikkeet aikovat siirtyä Goodmaniin.

Lähtijöitä on kourallinen, mutta suurin osa aikoo jäädä nykyisille sijoilleen. Niissä uskotaan, että asiakkaita riittää ja että Goodman voi lisätä väkimäärää muuallakin.

Menot