Uutiset

Tuomelan koulussa ei hometta mutta epäpuhtauksia

Väistötiloihin ei tarvitse siirtyä. Sisäilmaongelmia aiheutuu ylipaineistuksesta ja ilmanvaihtokanavien epäpuhtauksista.

Syyslomalla tehtyjen sisäilmamittausten väliraportin mukaan Tuomelan koulussa ei esiinny sädesienipitoisuuksia eli kansankielellä hometta. Pitoisuudet olivat raja-arvoihin nähden pienet.
Tämä tarkoittaa, että suunniteltua ykkös- ja kakkosluokkalaisten siirtoa entisiin kirjastotalon ja Tampereen täydennyskoulutuskeskuksen tiloihin Kirjastokadulle ei tarvitse toteuttaa.
Rehtori Arto Nykänen on sekä helpottunut että huolissaan tilanteesta.
-Olo on huojentunut, kun karmein vaihtoehto eli sädesieni on suljettu pois. Vältymme myös muutolta, mikä säästää paljon työtä. Edelleen on huoli oireilevista oppilaista ja henkilökunnasta sekä siitä, saadaanko ilmanvaihtokanavat puhdistettua riittävän hyvin ja epäpuhtaudet hallintaan.

Epäpuhtaudet jäävät huoneilmaan

Tutkimukset tehneen Finmap Consulting – Suomen Sisäilman Mittauspalvelun mukaan sisäilmaongelmia koulussa kuitenkin on.
Pahanhajuista ilmaa kantautuu ilmavirran mukana talon D-osan vintin yläpohjasta C-osan läpi A-osaan.
-A-osa, joka on korkein, toimii tavallaan hormina, jolloin toisen kerrokseen syntyy voimakkaasti ylipaineistettua sisäilmaa. Ylipaineistuksen vuoksi epäpuhtaudet jäävät pyörimään sisäilmaan eivät pääse pois, rehtori kuvailee tilannetta.
Muissa kerroksissa ei vastaavaa ylipaineistusongelmaa havaittu. Kakkoskerroksessa on muun muassa kolme opetustilaa, opettajanhuone ja atk-luokka.
Keskiviikkoiltana oppilaiden huoltajille ja vanhemmille pidetyssä tiedotustilaisuudessa heräsi kysymys, mitä sisäilman epäpuhtaudet sitten ovat ja mistä ne tulevat.
Osa ainakin tulee talon 1950-luvulla rakennetuista ja Nykäsen mukaan ”tuskin koskaan putsatuista” betonista ja tiilestä tehdyistä ilmanvaihtokanavaista. Vuosien saatossa huonokuntoisia kanavia on yritetty tilkitä ja tukkia.
-Ne eivät ole kovin hyvin pitäneet. Jotain räppänää pitkin on tiloihin päässyt kanavissa olevia epäpuhtauksia. Mitä niissä on, sitä ei vielä tiedetä.

Kustannukset alle 100000 euroa

Kolmanneksi pääongelmaksi terveysteknikko Jukka Kärkkäinen on listannut lattiasaumat, joista jo kertaalleen syksyllä irrotettiin jalkalistat ja saumat täytettiin massalla.
Tämä ei riitä, vaan ainakin osassa luokista ne täytyy tilkitä erilaisella materiaalilla, joka sisältä eristävää kangasta.
Finmap Consulting tutki myös ykkös- ja kakkosluokkalaisten tiloina toimivan kirjastosiiven maaperän. Sieltä ei todettu nousevan minkäänlaisia epäpuhtauksia ylöspäin.
Linnan Tilapalveluiden tekninen isännöitsijä Kari Ahonen kertoo, että tänään perjantaina koulun tiloissa alkaa tulo- ja poistoilman tasapainottaminen. Ensi viikolla Linnan Tilapalvelut laatii yhdessä tutkijayrityksen kanssa toimenpidesuunnitelmat ja tarkan aikataulutuksen.

Joululomalla ja koulutuntien ulkopuolella tehdään lisää ilman liikkumisen tutkimuksia, jatketaan ilmastoinnin tasapainottamista ja tehdään tarvittavia rakenneavauksia ja putsauksia.
-Rakennus on elinkaarensa loppupäässä. Hyvä, jos korjaukset päästään tekemään alle 100?000 eurolla, Ahonen arvelee kustannuksista.
-Selvityksissä mennään niin pitkälle kuin tarve vaatii. Testauksiin ja välittömiin toimenpiteisiin on minulle ilmoitettu olevan rahaa, rehtori Arto Nykänen sanoo. (HäSa