fbpx
Uutiset

Tuomioiden linjaa arvioitava

Suomalaiset eivät ole tyytyväisiä tapoista ja murhista langetettuihin tuomioihin, kertoo Aamulehden teettämä kysely. Peräti 82 prosenttia Taloustutkimuksen mielipidekartoitukseen vastanneista katsoo, että toisen ihmisen tahallisesta surmaamisesta jaetaan tätä nykyä liian lieviä tuomioita. Vaikka haastatteluun vastasi ainoastaan 519 henkilöä, on sanoma selvä: suomalaisten mielestä surmaajien tuomioita on kovennettava.

Kyselyn tulos, aivan kuten parhaillaan käytävä laaja ja usein kiitettävän pohdiskeleva kansalaiskeskustelukin, antaa sekä lain säätäjille että oikeuden jakajille ajattelemisen aihetta. “Kansan syvien rivien” ja oikeusoppineiden käsitykset poikkeavat väistämättä toisistaan. On kuitenkin tarpeellista alati vakavasti arvioida, kuinka tyytyväisiä kansalaiset ovat muun muassa raakojen henkirikosten tuomioihin. Tällä hetkellä välimatkaa on sangen paljon, mistä kielii myös se, että Aamulehden kyselyssä 30 prosenttia hyväksyy kuolemantuomion.

Kyselystä ei voi kuitenkaan vetää yksioikoisia johtopäätöksiä. Leimallisesti kevyt pohdinta päättyy perin usein toteamukseen, jonka mukaan kansa on mielipiteineen oikeassa ja varsinkin tuomioita jakavat tuomarit väärässä. Tässäkin asiassa kansalaisia on kuunneltava, mutta sen paremmin lakeja säätävän eduskunnan kuin tuomareidenkaan työn halveksuntaan ei ole mitään aihetta.

Kansan yleinen oikeustaju on tuttu sanonta, jota viljellään usein vaarallisen huolimattomasti. Mitä käsite tarkasti ottaen edes tarkoittaa? Jos kansan enemmistö edustaa ainoaa oikeaa mielipidettä, miksei toisen ihmisen surmaamisen tuomioista järjestetä saman tien kansanäänestystä?

Erittäin tarpeellista on miettiä, mihin kansan kanta kovemmista tuomioista perustuu. Tämä pitää uskaltaa sanoa ääneen: ainoastaan muutaman mieltä kuohuttaneen ja paljon julkisuudessa esillä olleen henkirikoksen seuraamiseen. Näissäkin jutuissa ratkaisevaa on kansan asiasta saama mielikuva. Tuskin kukaan suomalainen viitsii paneutua vakavaan rikokseen, sen laajaan asiakirja-aineistoon, asian edellyttämällä tavalla. Voiko kansan mielikuvien innoittamana koventaa surmaajien rangaistuksia?

Kokonaan oman keskustelunsa vaatii se, miksi kansa perää raaoista rikoksista nykyistä kovempia tuomioita? Ilmeisesti moni tuomioihin kantaa ottava haluaa kostaa rikoksen tekijälle, vaikka oikeusjärjestelmän asia on jakaa oikeutta. Myös käsitteet, joita oikeuden on pakko käyttää, hämmentävät. Suomalaisille on tullut tutuksi esimerkiksi sanonta “erityisen julma tapa surmata ihminen”. Mikä tapa ei ole erityisen julma silloin, kun ihminen surmaa toisen ihmisen?

Surmaajien tuomioita saattaa olla aiheellista koventaa. Tarpeellista on kuitenkin löytää ratkaisuja, joilla suomalaiset saataisiin nykyistä paremmin ymmärtämään oikeusjärjestelmän toimintaa, tuomioiden perusteita. Oikeudenjako on sekä rikoksen tekijöille että uhreille omaisineen niin vakava asia, ettei siitä saa tehdä minkään sortin viihdettä.

Oikeudenjako on sekä rikoksen tekijöille että uhreille omaisineen niin vakava asia, ettei siitä saa tehdä minkään sortin viihdettä.

Menot