Uutiset

Tuomioistuin: Ei todisteita siitä, että Hizbollah tai Syyrian hallitus olisivat sekaantuneet Libanonin ex-pääministerin murhaan vuonna 2005

Pommi-isku nostatti maassa niin suuren raivon, että maata miehittänyt Syyria veti joukkonsa pois sieltä.
Iranin tukeman shiiamuslimijärjestön Hizbollahin johtaja Sayyed Hassan Nasrallah kiistää yhä järjestön osallisuuden pääministeri Rafik al-Haririn murhaan 15 vuotta sitten. Kuva: epa08609474
Iranin tukeman shiiamuslimijärjestön Hizbollahin johtaja Sayyed Hassan Nasrallah kiistää yhä järjestön osallisuuden pääministeri Rafik al-Haririn murhaan 15 vuotta sitten. Kuva: epa08609474

YK:n tukema Libanonin erityistuomioistuin Hollannin Haagissa ilmoitti tiistaina tuomiossaan, että todisteita ei ole siitä, että Hizbollah-järjestön johto tai Syyrian hallitus olisivat sekaantuneet vuonna 2005 tapahtuneeseen entisen pääministerin Rafik al-Haririn murhaan.

Neljä Iranin tukeman Hizbollahin jäsentä ovat syytteessä massiivisesta pommi-iskusta, joka surmasi Haririn ja 21 muuta. Iskussa loukkaantui yli 220 ihmistä.

– Tuomioistuin on sitä mieltä, että Syyrialla ja Hizbollahilla saattoi olla motiivit eliminoida herra Hariri ja tämän poliittiset liittolaiset. Hizbollahin johdon tai Syyrian sekaantumisesta herra Haririn murhaan ei ole kuitenkaan todisteita, sanoi tuomari David Re kertoessaan oikeuden päätöksestä.

Syytetyt eivät olleet läsnä oikeuden istunnossa. Hizbollah on kieltäytynyt luovuttamasta heitä Hollantiin.

Sunnimiljardööri Haririlla oli läheiset suhteet Yhdysvaltoihin, muihin länsimaihin ja Persianlahden sunnimuslimeihin. Iran ja Libanonia silloin miehittänyt Syyria kokivat hänet uhkaksi. Hän myös johti Beirutin jälleenrakennusta vuosien 1975–1990 sisällissodan jälkeen.

Pommi-isku nosti maassa niin suuren raivon, että Syyria veti joukkonsa pois Libanonista. Se myös suisti Libanonin uuteen kriisiin, jonka aikana keskenään kilpailevat poliittiset voimat ottivat rajusti yhteen.

Beirutissa yritetään yhä toipua aiemmin tässä kuussa tapahtuneesta valtavasta räjähdyksestä, joka surmasi ainakin 178 ihmistä. Jo ennen räjähdystä maan talous oli kuilun partaalla. Haagin tuomion odotettiin kärjistävän entisestään eri ryhmien vastakkainasettelua.

Hizbollah kiisti osallisuutensa murhaan

Iranin tukema shiiamuslimiryhmä Hizbollah kiisti osallisuutensa 14. helmikuuta 2005 tehtyyn pommi-iskuun. Samoin teki Syyrian hallitus.

Hizbollahin johtaja Sayyed Hassan Nasrallah sanoi perjantaina, että mikäli kuka tahansa järjestön jäsen tuomitaan, ryhmä pitää silti häntä syyttömänä.

Beirutilainen opas Nada Nammour, 54, sanoi ennen tuomion julistamista, että vuoden 2005 pommi-isku oli rikos, josta pitää antaa tuomio.

– Libanonin pitää nähdä laki ja oikeus… Synnyimme sodan aikana, elimme sodan aikana ja kuolemme sen aikana. Meidän lapsemme ansaitsevat kuitenkin tulevaisuuden, hän sanoi Reutersille.

Erityistuomioistuin perustettiin tapausta varten jo 15 vuotta sitten. Kyseessä on ensimmäinen tuomioistuin, joka on perustettu tutkimaan terrorismirikosta.

Sen tutkimukset ovat maksaneet noin 840 miljoonaa euroa. Syyttäjät vetosivat matkapuhelintietoihin löytäessään iskun suunnittelijoiksi neljä Hizbollahin jäsentä. Itsemurhaiskun tehneen pommimiehen henkilöllisyyttä ei dna-tietojen avulla saatu selvitettyä.

Tuomion lukua oli kuuntelemassa myös Haririn poika Saad, joka isänsä tapaan on ollut Libanonin pääministerinä.

Menot