fbpx
Uutiset

Tuomioistuin pui Ruotsin akatemian skandaalia suljetuin ovin

Ruotsin akatemiaa ravistelleen skandaalin käsittely alkoi keskiviikkona Tukholman käräjäoikeudessa. Pian oikeudenkäynnin alkamisen jälkeen tuli odotettu päätös, että seksuaalirikosasian käsittely jatkuu suljetuin ovin, kertoi muun muassa Aftonbladet.

Vyyhti alkoi purkautua viime vuoden marraskuussa, kun useat naiset kertoivat Dagens Nyheter -lehdessä joutuneensa niin kutsutun “kulttuuriprofiilin” seksuaalisen häirinnän kohteeksi. Sittemmin on paljastunut, että kyseessä on Jean-Claude Arnault – akatemian ainakin toistaiseksi jättäneen runoilija Katarina Frostensonin aviomies.

Useimmat epäilyt eivät ole johtaneet syytteisiin vanhentumisen tai näytön puutteen takia. Lopulta oikeuteen päätyi syyte kahdesta raiskauksesta vuonna 2011. Uhri oli molemmissa tapauksessa sama nainen. Arnault on kiistänyt syytteet.

Keskiviikkona oikeuteen saapuessaan Arnault ei halunnut kommentoida tapausta sanallakaan.

– Antakaa minun olla, Arnault tyytyi toteamaan raivatessaan tietään monilukuisen toimittaja- ja kuvaajajoukon läpi oikeussaliin.Ensi vuonna kaksi kirjallisuuden nobelistiaKäräjäoikeus käsittelee Arnault’n tapausta vielä torstaina ja maanantaina.

Kohu Ruotsin akatemiassa johti lopulta siihen, ettei kirjallisuuden Nobel-palkinnon saajaa valita tänä vuonna ollenkaan. Vuoden 2018 palkintoa ei kuitenkaan peruttu kokonaan, vaan sen myöntäminen lykättiin ensi vuoteen. Vuonna 2019 jaetaan siis kaksi kirjallisuuspalkintoa.

Aiemmin kirjallisuuden Nobel-palkintoa on lykätty samaan tapaan viidesti. Kokonaan palkinto on jäänyt jakamatta viimeksi toisen maailmansodan vuoksi.

Arnault on ollut monin tavoin yhteydessä Ruotsin akatemiaan. Hänen johtamansa kulttuuriklubi Forum – jossa myös vaimo Frostenson on omistaja – on saanut avustuksia akatemialta, ja pariskunta on käyttänyt ahkerasti akatemian Pariisissa omistamaa asuntoa.

Arnault’n on myös epäilty vuotaneen etukäteen tietoa useista akatemian valinnoista kirjallisuuden Nobel-palkinnon saajaksi.

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/G1Lqeq/stangda-dorrar-under-rattegangen-mot-kulturprofilen

Asiasanat

Menot