fbpx
Uutiset

Tuomioita, järkytystä ja natsiviittauksia – "Kabinetin tulisi julkistaa Trump mielipuoleksi"

Maailman johtajat kommentoivat Yhdysvaltojen mellakkaa pääasiassa sosiaalisessa mediassa.
Trumpin kannattajat mellakoivat keskiviikkona kongressitalon luona ja muualla Capitol-kukkulalla samaan aikaan kun kongressi käsitteli presidentinvaalituloksen vahvistamista. Kuva: epa08923659
Trumpin kannattajat mellakoivat keskiviikkona kongressitalon luona ja muualla Capitol-kukkulalla samaan aikaan kun kongressi käsitteli presidentinvaalituloksen vahvistamista. Kuva: epa08923659

Yhdysvaltojen kongressimellakka on kirvoittanut eri maiden johtajilta pääosin tuomitsevia tai kauhistelevia kommentteja pääasiassa Twitterissä.

Yhdistävimmältä on vaikuttanut viesti siitä, että demokraattisen presidentinvaalin tulosta on kunnioitettava ja valta vaihdettava rauhanomaisesti.

Osa johtajista syytti Capitol-kukkulan väkivallasta varsin suoraan presidentti Donald Trumpia.

Saksasta hyvin kovasanaista kritiikkiä

Saksan ulkoministeri Heiko Maas katsoi, että demokratian vastustajat katselivat mellakoista kertovia uutiskuvia tyytyväisinä. Hän näytti löytäneen Yhdysvaltojen tapahtumista yhtäläisyyksiä myös oman maansa natsihistoriaan.

– Mellakoivat puheet muuttuvat väkivaltaisiksi teoiksi – Reichstagin portailla ja nyt Capitolissa, Maas tviittasi.

Hän viittasi tällä todennäköisesti Saksan valtiopäivätalon (Reichstag) tuhopolttoon vuonna 1933. Tapahtumasta alkoi natsien nopea nousu ja Adolf Hitlerin diktatuuri.

Myös Saksan liittopresidentti Frank-Walter Steinmeier oli kovasanainen. Hän sanoi tapahtumien muistuttavan vahvimpienkin demokratioiden haavoittuvuudesta.

Steinmeierin mukaan mellakat olivat demokratiaa halveksuvan presidentin lietsomia.

– Näkemämme tapahtumat ovat valheiden ja taas uusien valheiden tulos, hän lausui saksalaisessa DW-uutismediassa.

Myös liittokansleri Angela Merkel katsoi Trumpin vaalivilppiväitteiden mahdollistaneen mellakat.

Ruotsin Löfven syytti suoraan Trumpia

Trumpin vastuullisuuteen viittasi myös Ruotsin pääministeri Stefan Löfven. Hän kutsui Capitolin tapahtumia hyökkäykseksi demokratiaa kohtaan.

– Presidentti Trump ja monet kongressin jäsenet kantavat merkittävän vastuun siitä, mitä nyt tapahtuu, Löfven tviittasi keskiviikon ja torstain välisenä yönä.

Torstai-iltana hän ilmaisi kuitenkin tyytyväisyytensä, kun kongressi oli vahvistanut Joe Bidenin valinnan Yhdysvaltojen presidentiksi. Löfvenin mukaan tämä osoitti Yhdysvaltojen demokratian vahvuuden.

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg kutsui tyytyi toteamaan, että demokraattisen vaalin tulosta on kunnioitettava. Hän kutsui Washingtonissa nähtyjä tapahtumia shokeeraaviksi.

“Trump tulisi julistaa mielipuoleksi”

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel totesi uskovansa, että valta siirtyy Yhdysvalloissa vielä rauhanomaisesti Bidenille.

– Yhdysvallat on demokratian temppeli. Tämäniltaisten tapahtumien todistaminen Washington DC:ssä on shokki.

Komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen tviittasi uskovansa Yhdysvaltojen instituutioiden vahvuuteen. Samansuuntainen oli Ranskan pääministeri Emmanuel Macronin tviitti.

– Se, mitä tänään tapahtui Washington DC:ssä ei ole amerikkalaista.

Europarlamentin kovasanaisimpia Trumpin tuomitsijoita oli puolalaismeppi Radoslaw Sikorski, joka toimii EU-Yhdysvallat -delegaation puheenjohtajana. Sikorski on myös maansa entinen ulko- ja puolustusministeri.

– Yhdysvaltojen (presidentin) kabinetin tulisi välittömästi, perustuslain 25. lisäyksen nojalla, julistaa Donald Trump mielipuoleksi ja päättää hänen presidenttiytensä, Sikorski tviittasi.

Trump sai tukea oletetusta suunnasta

Britannian pääministeri Boris Johnson kutsui Capitol-kukkulan mellakkaan liittyviä tapahtumia “häpeällisiksi”.

Maan pääministeri Dominic Raab taas totesi, ettei väkivaltaisille yrityksille estää laillinen vallanvaihto ei voi olla mitään oikeutusta. Myöhemmin hän totesi presidentinvaalituloksen vahvistamisen lähettäneen tärkeän viestin.

– Väkivaltainen vähemmistö ei voi haastaa tai muuttaa Yhdysvaltojen kansan demokraattista tahtoa.

Presidentti Trump sai kuitenkin liittolaisiltaan maailmalla myös tukea. Esimerkiksi Brasilian presidentti Jair Bolsonaro toisti tviiteissään Trumpin väitteitä laajasta vaalivilpistä.

Menot