Kolumnit Uutiset

Tuomion päivä toi Kansan ruusut

Revin sydämesi riekaleiksi ja jätän sut yksin sänkyyn makaamaan. Oon häipynyt ennen kuin silmäsi avaat.

Vuonna 1991 se potkaisi ahteriin kuin miljoonan voltin paimenpoika. Musiikki ja video, koska sanoista ei ollut hajuakaan.

Kaikkien sen ajan poikalasten kiistattoman sankarin Arnold Schwarzeneggerin esittämä kyborgi lampsi televisiossa Ramones-prätkätakissa, kireissä nahkahousuissa, katkaistu haulikko olallaan yleisön seassa rokkikeikalla. Olin 10-vuotias ja täysin myyty.

Yhtye oli Guns N´Roses ja kappaleena You Could Be Mine. James Cameronin elokuvaan Terminator 2: Tuomion päivä kiinnitetty biisi julkaistiin vasta vuotta myöhemmin albumilla Use Your Illusion II.

Englantia en ollut ehtinyt koulussa päntätä nimeksikään asti nelosluokalla. Oli sanomatta selvää, että vain harvalla ala-asteikäisellä oli käryä, mistä bändi lauloi. Silti kaikki muistivat lempikappaleittensa sanat.

Tänä päivänä on jo kova musiikkitietäjä, jos osaa nimetä edes yhden lempikappaleen, mikäli sitä ehtii tehdä tubettamiselta ja muulta somettamiselta.

Kipparivartettien, metrotyttöjen ja tapiorautavaarojen kuuntelijat sanoivat sen jo vuosikymmeniä sitten; ennen asiat olivat paremmin.

Rockia, seksiä, huumeita. Niihin on Gunnareiden sielunmaisema kiteytetty. Bändin Appetite For Destruction –debyyttialbumi (1987) vilisee neuloja, narkkareita, prostituoituja, verta ja väkivaltaa.

Yhtye ei ollut mikä tahansa, vaan maailman vaarallisimmaksi bändiksi tituleerattu. Siksi, koska 1980-luvulla muut tekivät pinnalta koreaa Bon Jovi -tyyppistä poppia, perustelee Gunnareiden diktaattori-nokkamiehen W. Axl Rosen elämäkertakirjan tehnyt musiikkitoimittaja Mick Wall.

Käytännössä Guns N´Rosesin sekasortoinen imperiumi päättyi tuhoon 2,5 vuotta kestäneen Use Your Illusion Tourin päätteeksi. Eniten siitä syystä, että musiikin oli aika uudistua.

Hardrock teki tilaa grungelle ja haulikosta viimeisen henkosen vetäneestä Kurt Cobainista tuli nuorison uusi rock-jumala.

Yli 20 vuotta myöhemmin Kantolassa rämisee, kun yhtye palaa kesällä Suomeen legendaarisella kokoonpanolla Axl, Slash ja Duff. Nouseeko lavalle Guns N´Roses vai Kansan ruusut, kuten vanhempi kaarti bändiä ivasi vuonna 1991?

Myös You Could Be Mine saattaa kuulostaa erilaiselta kuin lapsena. Tiettävästi se on ankara kokaiininkatkuinen tilitys Andy McCoyn vaimolle Angelalle, joka heilasteli ennen liittoa Gunnareiden ex-kitaristin Izzy Stradlinin kanssa.

Päivän lehti

29.10.2020

Fingerpori

comic