fbpx
Uutiset

Tuore mielipidemittaus: Trump ei näytä uusivan vuoden 2016 temppua – Koronapandemian takia monet ovat jo antaneet äänensä

Yksi Yhdysvaltojen presidentinvaalien yllä leijuneista isoista kysymyksistä on tänä vuonna ollut se, onnistuuko Donald Trump vuoden 2016 kaltaiseen yllätykseen. Tuoreen mielipidemittauksen perusteella vastaava yllätys näyttää epätodennäköiseltä.
Mielipidemittaukset ennustavat yhä Yhdysvaltojen presidentinvaaleissa voittoa demokraattien Joe Bidenille, jonka kannatus on Donald Trumpia suurempaa niin maanlaajuisesti kuin osavaltiotasolla. Kuva: epa08729155
Mielipidemittaukset ennustavat yhä Yhdysvaltojen presidentinvaaleissa voittoa demokraattien Joe Bidenille, jonka kannatus on Donald Trumpia suurempaa niin maanlaajuisesti kuin osavaltiotasolla. Kuva: epa08729155

Neljä vuotta sitten Donald Trump saavutti yllätysvoiton Yhdysvaltojen presidentinvaaleissa. Demokraattien Hillary Clintonia pidettiin vaalien ennakkosuosikkina, mutta ehdokkaansa vasta loppumetreillä valinneiden äänistä enemmistö satoi Trumpin laariin.

Yksi isoimmista kysymyksistä tämänvuotisten vaalien ympärillä onkin ollut se, onnistuuko vastaava yllätys myös tällä kertaa. Reutersin ja Ipsosin tuoreen mielipidemittauksen perusteella vastaava loppukiri näyttää epätodennäköiseltä.

Vaaleihin on aikaa alle kolme viikkoa, ja maanlaajuisten gallupien mukaan demokraattien Joe Biden johtaa Trumpia kymmenellä prosenttiyksiköllä. Trumpin kannatus on Bidenia alhaisempaa myös osavaltiotasolla.

Mielipidemittaukset viittaavat siihen, että useammat äänestäjät ovat jo tehneet päätöksensä, mikä vähentää suurten viime hetken yllätysten mahdollisuutta.

Reutersin ja Ipsosin mielipidemittaus toteutettiin 9.–13. lokakuuta. Sen perusteella näyttää siltä, että tämänvuotisissa vaaleissa on edelliskertaa vähemmän äänestäjiä, jotka ovat jättäneet päätöksenteon viime hetkeen.

Tänä vuonna äänestäjät ovat antaneet ääniä ennakkoon ennätyksellisen paljon, koska moni haluaa välttää vaalipäivän ruuhkan koronaviruksen takia. Lähes 15 miljoonaa yhdysvaltalaista on jo äänestänyt. Neljä vuotta sitten samaan aikaan uurnilla oli käynyt noin 1,4 miljoonaa ennakkoäänestäjää.

Monissa osavaltioissa ennakkoäänestäjien määrä on selvästi suurempi kuin edellisissä vaaleissa. Tämä saattaa olla haaste Trumpille, jonka kampanja on keskittynyt ehdokastaan vielä punnitseviin äänestäjiin.

Aika käy vähiin

Reutersin ja Ipsosin tuoreen mielipidemittauksen perusteella ainoastaan noin kahdeksan prosenttia todennäköisistä äänestäjistä harkitsee yhä sopivaa ehdokasta.

Neljä vuotta sitten presidentinvaalien aikaan yli kaksinkertainen määrä äänestäjiä puntaroi Trumpin ja Clintonin välillä. Tuolloin päätöksenteon viime hetkeen jättäneiden suuri määrä aiheutti epävarmuutta presidenttikilpaan.

Viimeisen viikon aikana päätöksensä tehneistä äänestäjistä 55 prosenttia päätyi tuolloin äänestämään Trumpia ja 36 prosenttia Clintonia. Tieto on peräisin Reutersin ja Ipsosin vaalipäivänä toteuttamasta mielipidemittauksesta.

Muun muassa Floridassa, Michiganissa ja Pennsylvaniassa enemmistö viime hetken äänestäjistä valitsi Trumpin, joka lopulta voitti kaikki kolme osavaltiota niukasti. RealClearPolitics-sivuston vaaliennusteen mukaan Biden on johtoasemassa esimerkiksi näissä kaikissa kolmessa vaa’ankieliosavaltiossa.

Päästäkseen jatkokaudelle tämän vuoden vaaleissa Trumpin ei ainoastaan tarvitsisi kääntää päättämättömiä äänestäjiä puolelleen, vaan myös saada osa Bidenin kannattajista palaamaan hänen leiriinsä. Aika käy vähiin, sillä vaalit käydään jo 3. marraskuuta.

 

Juttua päivitetty 15.10.2020 kelo 21.46: Korjattu jutusta kohta, jossa sanottiin, että neljä vuotta sitten ennakkoäänestäjiä oli 1,4 miljoonaa vähemmän kuin nyt. Neljä vuotta sitten ennakkoon oli äänestänyt 1,4 miljoonaa.

Menot