fbpx
Uutiset

Tuore tieto: Brexit-sopimuksesta on valmiina 80-85 prosenttia

Valtaosa Britannian erosopimuksesta – tarkalleen 80-85 prosenttia – on neuvoteltu valmiiksi tähän mennessä. EU:n brexit-neuvottelija Michel Barnier valotti neuvotteluiden loppumetrejä tänään Brysselissä ja selaili samalla alleviivausten värittämää erosopimusta.

Viimeisiksi ovat hänen mukaansa jääneet vaikeat kysymykset Irlannin rajasta ja muun muassa siitä, miten erosopimusta hallinnoidaan.

Kuluva viikko on kriittinen neuvotteluille, koska EU-johtajat arvioivat etenemistä ensi viikolla huippukokouksessa.

EU:lla on jo esitys, jolla Pohjois-Irlannin ja Irlannin välinen raja pidettäisiin avoimena kuten molemmat puolet toivovat. Alueelle ei siis saa tulla tarkastuksia tai fyysisiä esteitä, jotka muistuttavat rajan poliittisesta herkkyydestä.

Tarkastukset on kuitenkin tehtävä jossain, koska Britannia jättää EU:n sisämarkkinat ja tulliliiton.

Katseet kohdistuvat Irlanninmerelle eli Britannialle kuuluvan Pohjois-Irlannin ja muun saarivaltion väliin.Kuljetukset ilmoitettaisiin etukäteen verkossaBarnierin mukaan EU kunnioittaa Britannian yhtenäisyyttä.

Pohjois-Irlannin DUP-puolueen johtaja Arlene Foster tapasi hänet vain päivää aiemmin Brysselissä. Puolue pitää tiukasti kiinni vaatimuksesta, ettei Pohjois-Irlanti saa brexitin takia erkaantua Britanniasta.

Lähtökohtana Barnierin mukaan on, että Britanniasta lähtevät kuljetukset ilmoitettaisiin verkossa ennen laivausta Pohjois-Irlantiin. Ainoa systemaattinen tarkastus olisi viivakoodien skannaus, mikä tehtäisiin joko aluksessa tai satamassa.

Teollisuustuotteiden tarkastukset voitaisiin tehdä esimerkiksi yritysten toimipaikoissa. Eläinten tai eläinperäisten tuotteiden tarkastukset tehtäisiin satamissa rajalla.

– Sekä Britannia että EU sulkevat pois fyysisen rajan Irlannin ja Pohjois-Irlannin välillä. Sen takia se, mikä saapuu Pohjois-Irlantiin, saapuu meidän sisämarkkinoillemme, Barnier sanoi ja varoitti kasvavasta byrokratiasta.

– Brexit ei ollut meidän valintamme, vaan Britannian.

Erosopimuksen kanssa rinnatusten Britannia ja EU neuvottelevat tulevan suhteen puitteista. EU on tarjoamassa Britannialle kunnianhimoista vapaakauppasopimusta.

Asiasanat

Menot