Uutiset

Tuoreen äidin tehojumppa

Synnytyksen jälkeen moni äiti lepää hyvän aikaa laakereillaan, mutta ratsastusekspertti Lilli Luoma on toista maata.

Turkulainen Luoma oli sunnuntaina Ojoisten kentällä kilpailemassa Pius Paccelli -ratsullaan, vaikka hän synnytti esikoisensa vain viisi viikkoa sitten. Lenni-työnimellä kulkeva poika oli kentän laidalla lastenvaunuissa.

-Tämähän on hyvä harrastus! Jumppaan itseni kuntoon, Luoma huikkaa kilpasuorituksensa jälkeen ratsunsa selästä.

Tapahtuman järjestäjänä häärivä Sari Vekka selittää asian inhimillistä puolta vakavammin.

-Minun mielestäni on ihme, että Lilli on nyt jo kilpailemassa. Hevonen painaa 600 kiloa, ja sen hallitsemiseen tarvitaan paljon vatsalihastyötä, Vekka sanoo.

Luoma ei ole malttanut olla hevosista erossa. Vielä kaksi viikkoa ennen synnytystä hän kävi ratsastamassa, joten vatsalihakset ovat pysyneet kunnossa.

-Kätilöt eivät siitä tykkää, kun on vähän liikaa lihasta siellä, Luoma naurahtaa.

Vaisu ?”yläkerran VPK”

Hämeenlinnan kansallisessa kilpailussa Luoma, 36, kuului Inter 1 -luokan kärkijoukkoon ja sijoittui neljänneksi. Omien sanojensa mukaan hän oli vasta lämmittelemässä kohti täyttä kisakuntoa.

-Olin viimeksi kilpaillut lokakuussa Horse Show’ssa. Eihän se valtavan pitkä tauko ole, mutta kyllä hetki menee ennen kuin rutiini tulee takaisin.

Oman ratsastamisensa lisäksi Luoma toimii myös valmentajana. Monenlaisia kilpailutapahtumia hän on ehtinyt nähdä, eikä Kanta-Hämeen Ratsastajien tämänviikkoinen tapahtuma ollut Luoman mielestä ollenkaan hassumpi.

-Ei tarvitse olla Einstein tajutakseen, että VPK olisi pitänyt tilata paikalle, kun yläkerran VPK ei vettä tarjonnut. Mutta toisaalta, kukapa sen olisi voinut tietää. Sääennusteethan lupailivat sadetta, Luoma viittaa kuivana pölisevään kenttään.

-Ihmiset ovat olleet tosi, tosi herttaisia. Talkoovoimin on järjestetty, ja moni on käsittääkseni ensimmäistä kertaa pappia kyydissä. Tällaiset tapahtumat kehittyvät vuosi vuodelta, kun tulee kokemusta.

Lämmittävää ?palautetta

Kuivana pölisevä kenttä oli Kanta-Hämeen Ratsastajien 25-vuotisjuhlakisojen ainoa varsinainen murhe ja sekin varsin pieni sellainen.

-Parempi näin päin. Turussa oli juuri jouduttu esteratsastuskilpailu perumaan, kun oli myrskyä ja kenttä liian märkä, Sari Vekka kertoo.

-Olemme saaneet osallistujilta paljon suoraa palautetta ja kiitosta monista eri toiminnoista. Kyllä se lämmittää mieltä.

Kilpailupuolella ilahduttavaa oli kotikaupungin nuoren lupauksen Anna Ahavan menestys. Lauantain neljäs sija oli häneltä odotettu tulos, mutta sunnuntain kakkossija Kür-luokassa oli yli jopa odotusten.

17-vuotias Ahava kuuluu Lilli Luoman valmennettaviin.

-Anna on lahjakas ja tosi ahkera, ja hänen päänsä kestää kyllä. Se hieman harmittaa, että sain hänet valmennettavakseni vähän liian myöhään, sillä olisin halunnut tehdä hänelle koko kilpauran, Luoma sanoo.

Mikael Hoikkala

Päivän lehti

28.1.2020