Uutiset

Tuosuojaushälytykset

Vastaus Hämeen Sanomien mielipidepalstalla julkaistuun ”Ala-arvoista asiakasvalvontaa” -kirjoitukseen:

Suomalaisen Kirjakaupan puolesta pahoittelen joskus myymälässämme tapahtuvia virheellisiä tuotesuojaushälytyksiä. On helppoa kuvitella, kuinka ikävä tällainen tilanne voi rehelliselle asiakkaallemme olla.

Olemme tutkineet myymälämme hälytyslaitteiden toimintaa ja todenneet, että ne toimivat normaalisti. Hälytyslaitteiden toiminta myös testataan säännöllisesti.

Valitettavasti, kuten elektronissa laitteissa aika ajoin, ne toimivat joskus myös virheellisesti. Esimerkiksi kännykkä, toisesta liikkeestä ostettu tuote, jonka tuotesuojauksen purku ei ole onnistunut tai jopa vyönsolki saattaa aiheuttaa väärän hälytyksen.

Hälytystilanteessa oletamme ensisijaisesti aina, että kyseessä on virheellinen hälytys. Tuotesuojauksen antama hälytys ei sinällään tee kenestäkään myymälävarasta. Hälytykset tutkitaan joka kerta, ja aina yhdessä asiakkaan kanssa. Tutkinnan tuloksen perusteella asiaa hoidetaan eteenpäin.

Usein hälytyksen syy selviää helposti virheelliseksi ja asia ei johda jatkotoimiin. Joskus hälytyksen syy jää valitettavasti selvittämättä. Näin tapahtuu esimerkiksi silloin, kun hälytyksen aiheuttaa jonkin tuotteen rakenteeseen esimerkiksi takin sisään sijoitettu hälytin, jota ei päälle päin näy.

Tutkimiseen saattaa tällaisessa tilanteessa kulua paljon aikaa, joka asiakkaan kannalta on todella epämiellyttävää. Jatkossa kiinnitämme entistä suurempaa huomiota siihen, että hälytystilanteet ja niiden tutkinta hoidetaan hienotunteisesti.

Virheellisten hälytysten lisäksi ikävää asiassa on myös se, että nykyään hävikinvalvonta on välttämätöntä. Myymälävarkaudet ja näpistykset ovat valitettavasti kaupan jokapäiväistä arkielämää. Tästä johtuen valvontaa tarvitaan, ja virheellisiltä hälytyksiltä ei tulevaisuudessakaan voida kokonaan välttyä.

Pahoittelen vielä kerran tapahtunutta ja toivon nykyisiltä ja tulevilta asiakkailta tätä varten ymmärrystä.

Matti Ronkainen

myymäläpäällikkö

Suomalainen Kirjakauppa Hämeenlinna

Päivän lehti

7.8.2020